En pris for ytringsfrihet og demokrati

Maria Ressa og Dimitrij Muratov i Nobels Hage.
Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

Fredsprisen til Maria Ressa og Dmitrij Muratov er spesielt viktig i vår tid, der sannheten og ytringsfriheten er under press, sier direktør Kjersti Fløgstad.

Nobels fredspris for 2021 er tildelt Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Et par timer etter at prisen var kunngjort var de to prisvinnerne på plass i utstillingen Nobels Hage på Nobels Fredssenter, sammen med alle de andre fredsprisvinnerne.

De to journalistene får prisen for sin modige kamp for ytringsfrihet i Filippinene og Russland.

"«De er samtidig representanter for alle journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår»"
Den Norske Nobelkomité

"Dette er en spesielt viktig og betimelig pris", sier Nobels Fredssenters direktør Kjersti Fløgstad. "Ytringsfriheten og pressefriheten er i økende grad truet, med fremveksten av fake news og styresmakter som tar stramme grep om mediene mange steder. Med denne prisen gjør Nobelkomiteen det klart at ytringsfrihet er en viktig forutsetning for demokrati og fred i verden", sier Fløgstad.

Flere journalister har mottatt Nobels fredspris gjennom tidene, blant andre Tawakkol Karman fra Jemen, Liu Xiaobo fra Kina og den tyske redaktøren Carl von Ossietzky. Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen understreket sammenhengen mellom fred og pressefrihet:

«En fri, uavhengig og faktabasert journalistikk beskytter mot maktmisbruk, løgn og krigspropaganda. Det er Nobelkomiteens overbevisning at ytrings- og informasjonsfrihet bidrar til en opplyst offentlighet. Disse rettighetene er viktige forutsetninger for demokrati og verner mot krig og konflikt», skriver komiteen.

På Nobels Fredssetner starter nå arbeidet med Fredsprisutstillingen 2021, som skal åpne 11. desember – dagen etter prisutdelingen i Oslo Rådhus.

«Vi gleder oss til å bruke hele det kommende året på å formidle om de to journalistenes modige arbeid og viktigheten av ytringsfrihet. Det er veldig aktuelt og relevant også her i Norge, som ligger i verdenstoppen når det gjelder pressefrihet. De to prisvinnerne har vist et enormt personlig mot i arbeidet med å formidle sannheten om samfunnene de lever i. Det gjør stort inntrykk og vi gratulerer dem varmt med prisen.»