En pris for sivil- samfunnet og enkelt- personers betydning

Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

Fredsprisen til Ales Bialiatski, Memorial og Center for Civil Liberties er et sterkt signal i en urolig tid, sier Nobels Fredssenters direktør Kjersti Fløgstad. Fredsprisvinnerne for 2022 er på plass i utstillingen Nobels Hage.

Nobels fredspris for 2022 tildeles Ales Bialiatski fra Belarus, den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties.

De får prisen for sin innsats for å dokumentere krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter og maktmisbruk. Til sammen viser de sivilsamfunnets betydning for fred og demokrati, skriver Den Norske Nobelkomité i sin redegjørelse.

Fredag ettermiddag var den nye fredsprisvinneren på plass i utstillingen Nobels Hage på Nobels Fredssenter sammen med alle prisvinnerne gjennom tidene.

«En veldig betimelig fredspris i en urolig tid for Europa. Den er en støtte til arbeidet for fred, demokrati og menneskerettigheter i Belarus, Russland og Ukraina», sier Nobels Fredssenters direktør Kjersti Fløgstad. «Prisen peker på den viktige rollen sivilsamfunnsorganisasjoner har for å beskytte befolkningens rettigheter i autoritære regimer. Samtidig viser den at enkeltpersoners innsats kan bety mye.»


På slaget 12 fløy fredsduen fra vinduene på Nobels Fredssenter, og Ukens gode nyhet denne fredagen var selvsagt nyheten om den nye fredsprisvinneren.


Matylda Mierzynska fra Redd Barnas fredsprisfestkomite var med på å sende ukens fredsdue avgårde. «Menneskerettigheter er veldig viktig for barn og vi gleder oss til å lage fredsprisfest for årets prisvinnere», sa hun.

Fredsdua flyr fra Nobels Fredssenter fredag 7. oktober
Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

På Nobels Fredssenter starter arbeidet med Fredsprisutstillingen 2022, som skal åpne 11. desember – dagen etter prisutdelingen i Oslo Rådhus.

«Vi ser frem til å bruke det neste året på skape engasjement for de viktige temaene årets fredspris belyser og det modige arbeidet prisvinnerne gjør. Vi gratulerer varmt med prisen», sier Fløgstad.