Diversity Matters: om kjønn og inkludering i krig og fred

Photo: Dom /Unsplash Credit: Nobel Peace Center

Nobels fredspris lanserer årets Oslo Pax under tittelen "Diversity Matters: Gender and inclusion in peace and war".

To dager før Nobels fredspris for 2020 blir kunngjort går fredskonferansen Oslo Pax: Diversity Matters av stabelen på Nobels Fredssenter. Konferansen handler om hvordan næringslivet, beslutningstakere og sivilsamfunn kan arbeide sammen for å nå målene om likestilling og mangfold.

I år markeres 20-årsjubileet for FN-resolusjonen om Kvinner, fred og sikkerhet. Det er også 25 år siden Beijingplattformen staket ut kursen for arbeidet med likestilling verden over. Samtidig er det akkurat ti år igjen før verden skal oppfylle bærekraftsmålene, deriblant målet om full likestilling, som ble vedtatt i 2015.

Photo: Johannes Granseth / Nobel Peace Center

Jubileet gir en anledning til å ikke bare se bakover på målene som er oppnådd, men også til å se fremover, på arbeidet som gjenstår. Mellom 1992 og 2018 utgjorde kvinner bare 13 prosent av fredsforhandlerne og bare 4 prosent av de som signerte fredsavtalene, og det er fortsatt bare 4,2 prosent kvinner i internasjonale, fredsbevarende operasjoner. Samtidig er kvinnerettigheter under press internasjonalt og konfliktrelatert, kjønnsbasert vold øker mange steder.

Truslene mot fred og stabilitet er komplekse i verden i dag og for å løse utfordringene trengs nye møteplasser der beslutningstakere, eksperter, næringsliv og sivilsamfunn kan møtes og skape nye løsninger for fred. Visjonen bak Oslo Pax er å skape en slik møteplass. 

"Det er ingen tvil om at næringslivet har en viktig rolle å spille i å bygge demokratiske og fredelige samfunn"
Kjersti Fløgstad, Direktør ved Nobels Fredssenter
Photo: Johannes Granseth / Nobel Peace Center

«For å nå målene om likestilling og mangfold, og for å sørge for at kvinner over hele verden får innflytelse og beskyttelse, trenger vi samarbeid og partnerskap mellom privat sektor, sivilsamfunn og beslutningstakere. Derfor inviterer vi medlemmer av ulike sektorer til å møtes og snakke sammen. Vi tror det er slik fremtidens løsninger blir skapt», sier Fløgstad.

Diversity Matters er en hybrid-konferanse som foregår både på Nobels Fredssenter i Oslo og digitalt over hele verden. Blant talerne er fredsprisvinnerne Jody Williams og ICANs direktør Beatrice Fihn, tidligere direktør for inkludering i Netflix, Michelle King og den libyske fredsaktivisten Hajer Sharief.

Konferansens co-host er Designit og hovedsamarbeidspartnere er Hydro og Atea. En stor takk til vår gullpartner ABB.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

Onsdag - søndag

11.00-17.00

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Oslo Pass: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org