Ber verdens ledere om å beskytte havet

Richard Barnden / Greenpeace

Ukens gode nyhet: Ungdom og aktivister verden over appellerer til verdens ledere om å sørge for en "Paris-avtale" for havet.

Et opprop som ber verdens ledere om sørge for en internasjonal avtale for å beskytte de internasjonale avområdene ble lansert på Nobels Fredssenter denne uken.

Havområdene utenfor nasjonal jurisdiksjon dekker nesten halve planeten. Et stort fellesgode som ingen eier og som er nesten ubeskyttet av internasjonal lov. Akkurat nå har verden en unik mulighet til å beskytte dette sårbare området: Under FNs havrettskonvensjon blir det forhandlet frem en avtale som skal beskytte og bevare de internasjonale havområdene. Verdens ledere planlegger å møtes til et avgjørende møte til våren.

Foto: Kim Grønneberg / Nobels Fredssenter

For første gang i vår generasjon har vi sjansen til å beskytte 2/3 verdens hav, sier Travis Aten, programansvarlig i High Seas Alliance. Han var med på et arrangement på Nobels Fredssenter denne uken, der unge ledere og eksperter var samlet for å sette fokus på ungdom rolle i å fremme arbeidet med en traktat for de internasjonale havområdene. Blant deltakerne på seminaret var Nobelstiftelsens direktør Vidar Helgesen og unge ledere fra hele verden, blant andre den samiske ungdomsaktivisten Sunna Svendsen (på bildet, sammen med moderator Erik Aasheim).

"It is critical that supporters come together and call on world leaders to urgently support the adoption of an ambitious High Seas Treaty for the sake of the ocean, the planet, and all of us. "
Tekst fra oppropet

Oppropet er allerede signert av over 1000 personer.

"Dette oppropet gir folk en mulighet til å være med å fremme arbeidet med en havtraktat som er så sterk og god som mulig. Havet vårt står overfor sterkere trusler enn noensinne og vi trenger en robust avtale som sikrer beskyttelse og bevaring av vårt største fellesgode", sier Travis Aten.

Fredsdue med gode nyheter

Hver fredag i sommerhalvåret flyr en fredsdue fra Nobels Fredssenter med Ukens gode nyhet. En nyhet som viser at verden går fremover, tross alt. Dua flyr over Rådhusplassen nøyaktig kl. 12.00, mens klokkene slår. Følg oss på Facebook for å se det live!