Atomvåpen er forbudt

Foto: Njaal Frilseth / Nobels Fredssenter

Ukens gode nyhet: I dag trer forbudet mot atomvåpen i kraft. "En stor seier for fredsbyggere verden over", sier ICANs direktør Beatrice Fihn.

Fra i dag, fredag 22. januar, er det forbudt for alle land som har signert FNs atomvåpenforbud å utvikle, teste, lagre, selge eller bruke atomvåpen.

«Dagen markerer en enorm seier og et viktig steg på veien mot en verden fri for disse masseødeleggelsesvåpnene", sier Tuva Krogh Widskjold, koordinator for ICAN Norge.

ICAN er den internasjonale kampanjen mot atomvåpen, som siden 2007 har kjempet for et folkerettslig forbud mot atomvåpen. I 2017 ble organisasjonen belønnet med Nobels fredspris for sitt arbeid med å vise de katastrofale humanitære konsekvensene av bruk av atomvåpen og for sin innsats for et forbud mot slike våpen.

"Et meget godt valg"

"Den norske Nobelkomiteen får av og til kritikk for ikke å velge den riktige fredsprisvinneren, men med suksessen til atomvåpenforbudet tror jeg vi kan si at de gjorde et meget godt valg den gangen, sier direktør for ICAN, Beatrice Fihn. "ICAN er ikke en organisasjon, men en verdensomspennende organisasjon som er bygget på flere tiår med aktivisme. Med engasjement på tvers av nasjoner og generasjoner klarer vi å bygge fred og varig endring. Tildelingen til ICAN og atomvåpenforbudets suksess er en seier for fredsbyggere verden over".

I juli 2017 ble Traktaten om Forbud mot Atomvåpen vedtatt av FN. Den forbyr landene som signerer den å utvikle, teste, selge, lagre og bruke atomvåpen. For at forbudet kunne tre I kraft, måtte 50 stater ratifisere den. Det antallet ble oppnådd i oktober i fjor, og 90 dager senere kunne altså forbudet iverksettes. Ingen av atom-maktene har ratifisert avtalen, og så lenge atomvåpen finnes, er det risiko for at de kan bli brukt. ICAN kjemper derfor videre for at flere land, deriblant NATO-landet Norge, skal skrive under traktaten og at atomvåpen skal utryddet for alltid. Men likevel blir 22. januar stående som en viktig milepæl i historien, mener ICANs Tuva Krogh Widskjold:

"FNs atomvåpenforbud viser hva vi kan få til når vi står sammen. I en tid der nasjonalisme ødelegger for bredere internasjonalt samarbeid om globale utfordringer, skiller FNs atomvåpenforbud seg ut som et fyrtårn for globale løsninger og hva vi kan få til når vi samarbeider på tvers av landegrenser, partiskillelinjer og generasjoner."

"Atomvåpnenes historie vil ta slutt, og det er opp til oss å bestemme hvordan denne slutten skal bli. Blir det slutten for atomvåpnene eller for oss? Det blir ett av to. "
Beatrice Fihn, ICAN-direktør, Nobelforedrag 10. desember 2017

Dagen blir feiret over hele verden. I Oslo viser ICAN Norge, Nei til Atomvåpen og Nobels Fredssenter utstillingen «Øyeblikket som endret verden»: et 15 meter langt panoramabilde som viser ødeleggelsene etter atombomben i Hiroshima. Utstillingen vises på Rådhusplassen fra 23. til 28. januar.