Årets Nobeldiplom er signert Håkon Bleken

Foto: Giulia G. Angelini / Nobels Fredssenter

Et ærefullt oppdrag, sier 92 år gamle Håkon Bleken. Han har malt årets Nobeldiplom.

Publisert9. okt. 2021
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl

Del:

Når Maria Ressa og Dmitry Muratov mottar Nobels fredspris i desember får de både en medalje i gull og et verk signert en av Norges mest anerkjente kunstnere. Årets fredsprisdiplom ble avduket av Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen på Nobels Fredssenter lørdag, dagen etter at de to journalistene var kunngjort som vinnere av Nobels fredspris 2021.

«Et ærefullt oppdrag som ble enda mer ærefullt ved at det var nettopp de to som fikk prisen», sa Håkon Bleken.

Foto: Giulia G. Angelini / Nobels Fredssenter

Kunstneren var selv til stede ved avdukingen. Han fortalte at han ikke var i tvil om at han skulle si ja da forespørselen fra Nobelkomiteen kom. Han ville mer enn gjerne utforme diplomet til årets fredsprisvinner. Håkon Bleken er en av Norges aller mest sentrale samtidskunstnere og i sitt 93. år er han aktuell med utstilling i Oslo med flere helt nye verk. Å få anledning til male Nobeldiplomet igjen, slik han også gjorde i 1992, syntes han var både morsomt og givende. 

«Hvis jeg hadde visst hvem som skulle få prisen ville jeg kanskje gjort det annerledes, for det er vanskelig å finne noen jeg beundrer mer enn disse to. Prisen i år går til to som gjør meg veldig begeistret. Ytringsfriheten er så utrolig viktig i våre dager». Det opprinnelige fredsprisdiplomet, som ble brukt ved alle prisutdelingene fram til 1969, var formgitt av Gerhard Munthe. I 1991 ble det bestemt at diplomets utseende skulle fornyes hvert år. En norsk samtidskunstner skulle få oppdraget. De siste tre årene har Vanessa Baird malt diplomene og nå overtar altså Håkon Bleken stafettpinnen.

Om han er klar til å påta seg oppdraget to år frem i tid? Ja, det er ikke noe problem. Det er bare artig, smiler kunstneren.


Se avdukingen og feiringen av årets fredsprisvinner her:

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

Torsdag–søndag

11.00-17.00

NB: AVVIK I ORDINÆRE ÅPNINGSTIDER

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Oslo Pass: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org