Årets Nobeldiplom avduket

Photo: Johannes Granseth / Nobel Peace Center

Årets Nobeldiplom ble avduket på Nobels Fredssenter lørdag. Når Abiy Ahmed Ali mottar Nobels fredspris i Oslo Rådhus 10. desember får han med seg en akvarell av samtidskunstneren Vanessa Baird fra Oslo.

Publisert12. okt. 2019
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl

Del:

Den norske Nobelkomité tar to viktige avgjørelser hver høst, sa komitéens sekretær Olav Njølstad. -Den ene er hvem som skal motta Nobels fredspris, den andre er hvilken kunstner som skal få lage Nobeldiplomet. I år, som i fjor, falt valget på samtidskunstneren Vanessa Baird. Hun er særlig kjent for sine store arbeider som utsmykker flere kjente bygninger i Oslo, blant annet restaurant Palmen på Grand Hotel.

Photo: Johannes Granseth / Nobel Peace Center

Motivet på årets Nobeldiplom er to måner som speiler seg i havet.- Det er en utfordring å male et kunstverk til noen man ikke vet hvem er. Derfor valgte jeg et motiv fra virkeligheten, nemlig månen. Men noen ganger er ikke virkeligheten helt nok, så derfor ble det to måner, sa kunstneren Vanessa Baird under avdukingen på Nobels Fredssenter lørdag.

Nobel Fredspris deles ut i Oslo Rådhus under en høytidelig seremoni på Alfred Nobels dødsdag 10. desember. Der mottar prisvinneren en sjekk på 9 millioner svenske kroner i tillegg til fredsprismedaljen, som er utformet av Gustav Vigeland, og et diplom.

Det opprinnelige diplomet, som ble brukt ved samtlige fredsprisutdelinger fram til 1969, var tegnet av Gerhard Munthe. I 1991 ble det bestemt at diplomets utseende skulle fornyes hvert år ved hjelp av et originalt innkjøpt kunstverk av en norsk samtidskunstner.

Årets fredsprisvinner, som ble kunngjort fredag, ble feiret med åpen dag på Nobels Fredssenter lørdag. I sitt foredrag om Etiopias statsminister Abiy Ahmed kommenterte Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen noe av kritikken som kom mot pristildelingen fredag:

"Det er selvfølgelig en risiko å gi prisen til en sittende statsminister. Vi vet ikke hva han kommer til å gjøre i fremtiden eller hva som skjer etter valget neste år. Men det vi vet er at hans handlinger allerede gjør ham fortjent til en fredspris."
Berit Reiss-Andersen

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

Mandag-Søndag 10-18 (Juli)

Mandag-Søndag 12-18 (August)

Billettpriser

Voksen: 150 kr

Student/Honnør: 100 kr

Barn fra 12: 50 kr

Barn under 12 år: Gratis

Sponsoransatte: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org