Obama – A Call to Action - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Pete Souza / The White House
  2. Photo: Callie Shell / Aurora Photos for Time
  3. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  4. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  5. Photo: Linn Cathrin Olsen / Nobels Fredssenter
  6. Photo: Linn Cathrin Olsen / Nobels Fredssenter
  7. Photo: Linn Cathrin Olsen / Nobels Fredssenter
  8. Photo: Linn Cathrin Olsen / Nobels Fredssenter

Obama – A Call to Action

12. des 2009–03. okt 2010

Barack H. Obama omtalte fredsprisen som ”a call to action”. Dette ble også tittelen på fredsprisvinnerutstillingen på Nobels Fredssenter.

Fredsprisvinnerutstillingen 2009 var inspirert av forbindelsene mellom Alfreds Nobels testamente og Obamas visjoner og innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, og en verden uten atomvåpen.

Utstillingen var todelt: I Ankomsthallen fikk publikum oppleve en unik fotoportrettserie av president Barack H. Obama i storformat. Fotografiene var tatt av fotografene Callie Shell og Pete Souza som har fulgt Obama tett i flere år.

Andre del fortsatte i det da nybygde 150 kvadratmeter store Galleriet i andre etasje. Der ble publikum invitert inn til en oppdagelsesferd i tid og rom, nedrustning og diplomati. Historien om Nobels testamente og Barack H. Obamas arbeid for forbrødring mellom folk ble fortalt gjennom bøker og bilder, fotografier og filmer, i skrin og interaktive spill. Utstillingen gjenga også reaksjoner fra hele verden på tildeling av fredsprisen til Obama.

Da fredsprisen for 2009 ble annonsert sa Nobelkomiteens formann ”Gjennom 108 år har Den Norske Nobelkomité prøvd å stimulere nettopp den internasjonale politikk og de holdninger som Obama nå er den ledende talsmann for i verden”. Noen timer senere kommenterte Obama for første gang tildelingen med ordene ”I will accept this award as a call to action”.

Komiteen ga fredsprisen til Obama på grunn av hans ekstraordinære innsats for å styrke diplomati og mellomfolkelig samarbeid. Den la også vekt på Obamas visjon om en atomvåpenfri verden og at han i sin korte tid ved makten har skapt et nytt internasjonalt politisk klima.

Fredsprisvinnerutstillingen er en årlig tradisjon på Nobels Fredssenter, og dette er den femte i rekken. Billedutvalget ble gjort i samarbeid med fotograf Marcus Bleasdale fra fotobyåret VII. Olav Njølstad var tekstforfatter, og Christine Lohre stod for utstillingsdesignet.

Utstillingen var støttet av Telenor-konsernet.

Oversikt over våre tidligere fredsprisvinnerutstillinger:

2008 Martti Ahtisaari – The Broker
Gjennom tre tiår har den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari hatt en helt sentral rolle i freds- og forsoningsarbeidet i Namibia, Kosovo, Irak, Nord-Irland og Aceh-provinsen i Indonesia. I 2008 ble han tildelt Nobels fredspris. I Fredsprisvinnerutstillingen 2008 – Megleren, ga Magnum-fotograf Jonas Bendiksen og BBC-journalist Lyse Doucet et unikt innblikk i arbeidet til fredsprisvinneren for 2008, Martti Ahtisaari.

2007 Al Gore og FNs klimaprogram – Feber
Fredsprisvinnerutstillingen 2007 hadde tittelen FEBER. Utstillingen var som fredsprisen delt i to. Den verdenskjente fotografen Anton Corbijns seks portretter av fredsprisvinner Al Gore fikk fram sider av Gore som verden sjelden ser: Leken og løssluppen, og omgitt av den naturen han arbeider for å bevare. Bilder og tekst fra reportasjeserien ‘Klode i krise’ av Dagens Næringslivs reportasjeteam fotograf Ørjan F. Ellingvåg og journalist Frode Frøyland dekket arbeidet til fredsprisvinneren FNs klimapanel, IPCC.

2006 Muhammad Yunus and Grameen Bank – For en neve dollar
Fredsprisvinnerutstillingen 2006, om Mohammad Yunus og Grameen Bank. Fotografen Linda Næsfeldts gripende bilder lar publikum møte en mann og en institusjon som gir fattige håp og mulighet til å skape seg et verdig liv.

2005  – Make Power, Not War
Mohamed ElBaradei anser at atomtrusselen er større i dag enn noen gang før. IAEA kontrollerer over 900 atomanlegg I 71 land for å forhindre spredning av atomvåpen. Samtidig fremmer IAEA sivil bruk av atomenergi. Utstillingen tok for seg denne dobbeltrollen.