Oslo snakker – sammen

Foto: Mette Bruaas / Nobels Fredssenter

Mandag møttes 60 personer for å snakke sammen på Nobels Fredssenter – ansikt til ansikt. Les om hvordan det gikk!

Bør hasj legaliseres? Ja, mente den ene – nei, absolutt ikke, mente den andre. Bil? Nei takk, mente den ene, mens den andre syntes det er blitt for vanskelig å ha bil i Oslo.

Sissel og Andre hadde aldri møtt hverandre før, men begge hadde meldt seg på prosjektet «Oslo snakker» og svart på noen politiske spørsmål. Mandag traff de hverandre ansikt til ansikt for første gang, da det første arrangementet i serien «Oslo snakker» gikk av stabelen på Nobels Fredssenter. I samarbeid med Oslo kommune og Deichman inviterte museet Oslofolk til å møte meningsmotstandere over en kopp kaffe i et fysisk rom i stedet for i et digitalt kommentarfelt.

«Jeg følte meg litt modig som turte å komme hit og sette med ned og prate med en ung mann med helt andre meninger enn meg», sier Sissel. «Men så viste det seg at vi ikke var så veldig uenige likevel.»

Deltakere i 100 land

«Oslo snakker» er basert på «My Country Talks», et konsept utviklet av den tyske avisen Die Zeit. Siden 2017 har mer enn 200 000 deltakere i 100 land vært med på programmet. I 2019 ble «Hele Norge snakker» arrangert av Morgenbladet, Dagens Næringsliv, Fagbladet og NRK. Nå i april og mai arrangeres samtaler på fem ulike bibliotek i Oslo, i tillegg til Nobels Fredssenter.

«I dag er det mange som lar være å si hva de mener, fordi debatten er så polarisert og ordbruken så krass», sier Nobels Fredssenters direktør Kjersti Fløgstad. “Oslo snakker” gir folk mulighet til å utforske dialogen som verktøy. Bare gjennom å lytte til hverandre og respektere våre forskjeller kan vi skape felles forståelse.»

«Vi kan lære mye av å møtes ansikt til ansikt og kjenne at det ikke er farlig å være uenig. Det er viktig for å gi ytringsfriheten gode kår», sier ordfører Anne Lindboe, som også deltok på åpningsarrangementet på Nobels Fredssenter.

Kan være ubehagelig

Før de 60 deltakerne satt seg ned for å diskutere to og to, fikk degode råd fra NRK-profil Noman Mubashir. I programserien «Lett å hate» møtte den homofile, muslimske programlederen mennesker som var sterkt imot hans måte å leve på.

«Det kan være både ubehagelig og slitsomt å møte mennesker som helt andre meninger enn deg. Men hvis du klarer å lytte til den andre og kanskje finne frem til noe dere kan enes om, kan det være veldig lærerikt», sa han.«Mitt beste råd er å være hyggelige med hverandre. Smil. Og at dere må tåle å høre ting dere er uenige i uten å la følelsene ta overhånd.»

At samtalepartnere på Nobels Fredssenter både klarte å lytte til hverandre, og gi hverandre tid til å snakke ut, var tydelig. Etter halvannen time gikk praten fortsatt livlig ved bordene og det var ingen tegn til at konfliktnivået økte eller at samtalen gikk i stå.

Andre og Sissel fremst i bildet. Foto: Mette Bruaas / Nobels Fredssenter

Og hvordan gikk det med Sissel og Andre? 

«Jeg forandret kanskje ikke mening underveis, men det var likevel ikke vanskelig å være enig med Sissel i mange av hennes argumenter», sier Andre. «Jeg synes jo for eksempel det er helt greit at hun velger å ha bil.»

«Noe av det beste med å være med her i dag, var å øve på denne samtaleformen», mente Sissel. «Å lære å lytte til en annen persons meninger og la ham snakke ut.»

At Oslo trenger flere slike møteplasser, var de helt enige om.

«Oslo snakker» fortsetter på Deichman Tøyen og Stovner 25. april, Deichman Majorstua 29. april og FUBIAK 30. april og Demo Linderud 2. mai. det er fortsatt mulig å melde seg på via oslosnakker.no.