WALL on WALL - Nobel Peace Center - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Kai Wiedenhöfer
  2. Photo: Kai Wiedenhöfer
  3. Photo: Kai Wiedenhöfer
  4. Photo: Kai Wiedenhöfer

WALL on WALL

13. okt 2017–23. apr 2018

Mange steder i verden settes murer opp for å skille land og folkegrupper. Den tyske fotografen Kai Wiedenhöfer har tatt mektige panoramabilder av noen av disse murene, og nå stilles bildene hans ut på Fredsveggen på Rådhusplassen.

Da Berlinmuren falt i 1989 var den unge foto-studenten Kai Wiedenhöfer der med kameraet sitt. Over tjue år senere dokumenterte han byggingen av Israels mur på Vestbredden, og siden har han fotografert grensemurer verden rundt.

Jeg ønsker å formidle at murer og gjerder ikke er noen løsning på verdens politiske og økonomiske problemer. Berlinmuren var det beste eksemplet på dette – freden begynner når murer faller, ikke når murer blir bygd, sier Wiedenhöfer.

Fotografiene hans av murer ble første gang vist i 2013 i utstillingen WALLonWALL på en 364 meter lang del av den gamle Berlinmuren. Nå vises en mindre versjon av utstillingen på Fredsveggen utenfor Nobels Fredssenter.

Fredsveggen er navnet på byggegjerdet som skjuler tomta der det nye Nasjonalmuseet er i ferd med å bli reist. På initiativ fra Nobels Fredssenter ble gjerdet omgjort til en arena for samtidskunst i 2015, i samarbeid med byggherren Statsbygg. Mange tusen mennesker passerer her hver dag.

WALLonWALL er en utstilling som vil stå tydelig frem i bybildet, og vi ønsker at bildene skal skape diskusjonen om hvordan grenser og murer skaper nye skiller mellom folk og land. Dokumentarfotografiet har en sentral plass på Nobels Fredssenter og flere av fotografiene er fra land og konflikter som også er aktuelle i fredsprisens historie, som Israel/Palestina og Sør- og Nord-Korea, sier utstillingssjef Liv Astrid Sverdrup.

WALLonWALL består av fotografier fra Belfast (Nord-Irland), USA/Mexico, Spania/Marokko, Nord-Korea/Sør-Korea, Israel/ Palestina, Bagdad (Irak), Kypros, Hellas/Makedonia og Berlin (Tyskland). Alle bildene er tatt i perioden 2006 – 2014.

Utstillingen er støttet av stiftelsen Fritt Ord.

Om fotografen:

Kai Wiedenhöfer er en tysk fotograf født i Tyskland i 1966. Han har mottatt flere priser for sitt arbeid, deriblant Leica Medal of Excellence, Alexia Grant for World Peace and Cultural Understanding, World Press Photo Awards, Eugene Smith Grant in Humanistic Photography og Carmignac Gestion Photojournalism Award. I desember 2016 mottok han Carl von Ossietzkys medalje fra International Human Rights League i Berlin.

Flere av Wiedenhöfers fotoprosjekt har blitt til bøker: Perfect Peace i 2002, Wall i 2007 og The Book of Destruction i 2010, som ble vist som en soloutstilling ved Musée d ́Art Moderne de la Ville de Paris. Hans fjerde bok, Confrontier, ble utgitt i 2013 og handler om grensemurer verden rundt. Sommeren 2016 ble WALLonWALL etterfulgt av WARonWALL og boka Syrian Collateral, som begge handler om krigen i Syria.

For mer informasjon om fotografen og prosjektet: http://www.wallonwall.org/