Unknown Numbers - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Nobel Peace Center
  2. Photo: Vibeke Christensene, Kulturbyrået Mesén
  3. Photo: Vibeke Christensene, Kulturbyrået Mesén
  4. Photo: Vibeke Christensene, Kulturbyrået Mesén
  5. Photo: Nobels Fredssenter
  6. Photo: Illustrasjon: Johannes Høie

Unknown Numbers

09. juni 2016–15. juni 2017

Unknown Numbers er et 60 meter langt og 4 meter høyt kunstverk viet ytringsfriheten. Verket er malt rett på Fredsveggen utenfor Nobels Fredssenter.

Åtte gedigne portretter fyller veggen. Her er Carl von Ossietzky, journalisten som ble fengslet av nazistene, og Adnan Hassanpour, den kurdiske journalisten som har sittet fengslet i Iran i ni år. Her er også en ung, kvinnelig forfatter fra Bahrain og en meksikansk menneskerettighetsadvokat som ble skutt og drept på kontoret sitt. Fullstendig oversikt over portrettene finner du her. 

Felles for alle som er avbildet, er at de har ofret mye i sin kamp for ytringsfriheten.

– De fleste lever i dag, og står midt i kampen. Noen av dem har dødd i kampen for retten til å ytre seg. Det viser brutaliteten i disse sakene, sier en av kunstnerne bak prosjektet, Shwan Dler Qaradaki. –Samtidig henspeiler tittelen Unknown Numbers på at det finnes uendelig mange flere som lider samme skjebne.

Qaradaki er selv kurder og flyktning fra Irak. Både han og familien hans har opplevd konsekvensene av mangel på ytringsfrihet og brudd på menneskerettighetene. Hans bror er også å finne blant portrettene på veggen. Han ble arrestert under en demonstrasjon i Irak på åttitallet og ble fengslet og torturert.

-Ytringsfrihet er et utrolig viktig tema som jeg er personlig engasjert i. Da jeg ble spurt om å være med på dette prosjektet, nølte jeg ikke med å si ja.

Den andre kunstneren i duoen, Johannes Høie, har jobbet sammen med Shwan Dler Qaradaki før. Under Høstutstillingen i fjor deltok de med detstore veggmaleriet AbsoluttVeto.

-Verket Unknown Numbers har blitt til i en dialog mellom oss to. Vi har brukt veggen som en stor skisseblokk, forteller Johannes Høie.

Han og Shwan Dler Qaradaki har malt hele verket rett på veggen. De startet arbeidet 5. mai og brukte fire uker på jobben. Verket åpnet offisielt torsdag 9. juni, og blir stående til våren 2017. Samtidig viser Nobels Fredssenter en stor utstilling om Carl von Ossietzky, kalt Den farlige prisen. 

Byggegjerdet, som skjuler tomta der det nye Nasjonalmuseet er i ferd med å bli reist, ble omgjort til en arena for samtidskunst i fjor, i et samarbeid mellom Nobels Fredssenter og Statsbygg, og med Kulturbyrået Mesén som kurator. På en godværsdag går 80.000 personer forbi her, noe som gjør Fredsveggen til en av Oslos største arenaer for samtidskunst. I fjor var det verket Mare Nostrum, med flyktningkrisen som tema, som prydet veggen. Det er nå tatt ned og satt på lager for å gjøre plass til årets verk.

Unknown Numbers er et fantastisk kunstverk og en viktig påminnelse om en av de mest aktuelle problemstillingene i vår tid, sier direktør Liv Tørres.  – Ytringsfrihet er en av de viktigste menneskerettene og en rettighet folk har betalt og betaler en høy pris for hver eneste dag mange steder i verden.

Unknown Numbers er skapt med støtte fra: Statsbygg, KORO – URO midler, Oslo Kommune, Bergesenstiftelsen og Fritt Ord.

Se video om kunstverket her:

Video: Visual Days / Nobels Fredssenter