Transit - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  2. Photo: Espen Rasmussen / Nobels Fredssenter

Transit

12. mai 2011–22. jan 2012

Fotoutstillingen Transit handler om fredsprisvinneren Fridtjof Nansen og flyktninger i dag. Den forteller historien om Nansens innsats for krigsfanger, sultrammede og flyktninger tidlig i forrige århundre. Gjennom den prisbelønte norske fotografen Espen Rasmussens bilder får publikum også et innblikk i hverdagen for flyktninger i dag, snart hundre år etter at Nansen mottok fredsprisen.

Rasmussens bilder er bevis på fotografiets unike og viktige status både som dokumenterende medium og historieforteller.

Foto.no

I 2011 lever mer enn 43 millioner mennesker fortsatt på flukt. Med fotografier, filmessays og intervjuer skaper Espen Rasmussen et nært og aktuelt portrett av enkeltmenneskene bak milliontallene. I møter med flyktninger i Afghanistan, Tsjad, Colombia, DR Congo, Georgia, Jemen, Norge, Serbia og Syria får publikum oppleve flyktningers hverdag på godt og vondt.

Fridtjof Nansen var en pioner innenfor det humanitære arbeidet, og ble den første Høykommissæren for flyktninger. Han reiste selv ut i felt for å møte de han skulle hjelpe, og fotograferte og dokumenterte nøden han så. Kampanjene hans for å samle inn penger og økonomisk hjelp var oppsiktsvekkende moderne. I Transit får publikum se Nansens egne fotografier og bli bedre kjent med humanisten og fredsprisvinneren Nansen. Likheten i mange av Nansens og Rasmussen fotografier er slående.

Fridtjof Nansens navn er uløselig knyttet til ”Nansen-passet” – et identitets- og reisedokument som ga mennesker på flukt etter første verdenskrig helt sentrale rettigheter. I dag lever mange som papirløse, også i Norge.

For første gang skildres livet som papirløs i Norge i en stor utstilling. Rasmussen har i flere år fulgt en gutt som kaller seg Rahman, en mindreårig iransk-kurdisk asylsøker, som etter to avslag på asylsøknaden nå oppholder seg ulovlig i Norge. I et eget rom i utstillingen blir de besøkende kjent med Rahman og historien hans gjennom portretter, film, intervjuer og hans egne dagboknotater.

Undervisningsopplegget Hjemmefra er knyttet til denne utstillingen.

Espen Rasmussens fotobok Transit er utgitt på forlaget Dewi Lewis og ble lansert samtidig som utstillingen.

Transit er produsert av Nobels Fredssenter og er utviklet i tett samarbeid med fotograf Espen Rasmussen fra fotobyrået Panos Pictures og Nansen-ekspert Carl-Emil Vogt.

Utstillingen er støttet av Fond for lyd og bilde, Fritt Ord og Norad. Hewlett Packard Norge (HP) bidrar med teknisk utstyr og papir for trykking av fotografiene, samt produksjon av annet grafisk storformatmateriale til utstillingen.

Back, teknisk leverandør til utstillingen, har laget denne filmen: