Targets - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

 1. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
 2. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
 3. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
 4. Libanesiske soldater på skytetrening.

  Photo: Herlinde Koelbl / Agentur Focus
 5. Det første bildet fotograf Herlinde Koelbl tok av skyteskiver for tretti år siden.

  Photo: Herlinde Koelbl / Agentur Focus
 6. Skyteskive fra Tyskland.

  Photo: Herlinde Koelbl / Agentur Focus
 7. Skyteskive fra norsk militærleir på Østlandet.

  Photo: Herlinde Koelbl / Agentur Focus
 8. Skyteskive fotografert av Herlinde Koelbl i Tyskland.

  Photo: Herlinde Koelbl / Agentur Focus

Targets

25. sept 2015–22. mai 2016

Targets er en fotoutstilling som viser hvordan fiendebilder blir skapt og endres.  Den tyske fotografen Herlinde Koelbl har reist verden rundt og tatt bilder av skyteskivene soldatene bruker når de trener på å drepe. 

En kald vintermorgen for tretti år siden besøkte den tyske fotografen Herlinde Koelbl en militærleir i sitt hjemland. Hun gikk over skytebanen og fikk se en silhuett full av kulehull. Morgenlyset skinte gjennom hullene. Det var vakkert, samtidig som det illustrerte makt og aggresjon. Koelbl fotograferte skyteskiven. Bildet ble aldri publisert, men ideen om utstillingen Targets ble født.

De siste årene har Herlinde Koelbl besøkt militære treningsleire i 27 land og fotografert skyteskivene soldater bruker når de trener på å drepe. Hun har vært i Europa, USA, Midt-Østen, Afrika, Asia, Kina, Russland, Tyrkia og Israel. Bare i Nord-Korea ble hun nektet tilgang.

Jeg opplevde aldri noen skyldfølelse ved å drepe mennesker som fortjente å dø. I mine øyne fortjente de å dø fordi de er fiender. Jeg er opplært til å tenke på den måten.

(Anonym soldat, intervju fra utstillingen)

– Jeg ville vise hvordan fienden ser ut over hele verden, sier hun. – Noen skyteskiver har ansikter og ser ut som levende mennesker. Noen ser ut som barn, eller som naboen din. Fienden har ulike ansikter og ulikt utseende avhengig av hvor du er i verden.

Herlinde Koelbl har også portrettert de som kan ende som levende mål i krig: Soldatene. En videoinstallasjon og sitater fra Koelbls samtaler med soldatene følger bildene, og gir et innblikk i de krevende situasjonene soldatene står i.

Krig er politikernes sjakkspill,

og vi er brikkene.

(Anonym soldat, intervju fra utstillingen)

Utstillingen Targets åpnet på Deutsches Historishes Museum i Berlin høsten 2014, og vises første gang utenfor Tyskland på Nobels Fredssenter fra 25. september 2015.

– Jeg synes Fredssenteret er et veldig fint sted å vise dette prosjektet. Noen av fredsprisvinnerne ble kalt terrorister i begynnelsen. Hvem er terrorist, hvem er frihetsforkjemper? Alt avhenger av hvor du selv står, sier fotografen.

Se et kort intervju om utstillingen med fotograf Herlinde Koelbl: