Utstilling1. jan. 2020-1. jan. 2023

FASTE UTSTILLINGER

Photo: Johannes Granseth/ Nobel Peace Center

Nobels Fredssenter har flere permanente utstillinger, Nobels hage, Fredsprisvinnerne og Nobelkammeret.

Nobels hage
Straks etter at en ny fredsprisvinner er kunngjort, begynner arbeidet med å oppdatere de faste utstillingene. Først ute er Nobels hage, som kalles hjertet i Nobels Fredssenter. Der presenteres alle fredsprisvinnerne på hver sin skjerm, omgitt av tusen små lys. Designeren David Small står bak konseptet sammen med arkitekt David Adjaye. Small sier stemningen i rommet er viktigere enn teknologien.

"Vi ønsket å skape noe tidløst. Her møter du alle fredsprisvinnerne fra mer enn hundre år tilbake i tid og frem til i dag, alle i samme rom, og de snakker til og med sammen."
David Small

Fredsprisvinnerne
I den innholdsrike installasjonen Fredsprisvinnerne finnes bilder, tekster og videoklipp om alle fredsprisvinnernes liv og arbeid. Mer enn 2800 artikler og over 1500 bilder, videoer og animasjoner kan hentes fram på fem store skjermer. Allerede når Nobels Fredssenter åpner dørene for publikum dagen etter kunngjøringen av den nye fredsprisvinneren, er artikler og bilder om den nye vinneren på plass. Her kan publikum lese mer om Abiy Ahmed Ali og Etiopias freds- og demokratiprosess. Her finnes også utdrag fra den berømte talen ”I have a dream” av Martin Luther King jr.

Blant de som har mottatt Nobels fredspris siden den ble delt ut for første gang i 1901, finner vi noen av verdenshistoriens mest toneangivende skikkelser, mange ganger kompromissløse i forhold til sine idealer, men samtidig opptatt av dialog og samarbeid, og å virke for menneskenes beste. Fredsprisvinnere som Nelson Mandela, Martin Luther King jr. Dalai Lama, Mor Teresa, Fridtjof Nansen, Albert Schweitzer og Alva Myrdal har alle bidratt til å gjøre Nobels fredspris til verdens mest prestisjefylte pris.