Nansen og jeg - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  2. Photo: Tore Meek / Nobels Fredssenter
  3. Photo: Tore Meek / Nobels Fredssenter
  4. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  5. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  6. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter

Nansen og jeg

22. okt 2010–20. nov 2011

Nansen og jeg var et aktivitetsrom for barn på Nobels Fredssenter der barn og familier kunne la seg inspirere av Fridtjof Nansens innsats for flyktninger og få innblikk i hvordan det er å være flyktning i dag.

Nansen ble født 10. oktober 1861. Nansen var nysgjerrig og reiste på mange oppdagelsesreiser, han gikk på ski over Grønland og dro nesten helt til Nordpolen. Men Nansen var også opptatt av å hjelpe.

I 1922 fikk han Nobels fredspris for sin innsats for å ha skaffet mat til barn og voksne som sultet, og fordi han hjalp flyktninger og krigsfanger i Russland og andre europeiske land. Nansen var den første høykommissæren for flyktninger, og han la grunnlaget for dagens internasjonale flyktningarbeid. Han ga også sitt navn til Nansen-passet – et identitetspapir som ga mennesker på flukt viktige rettigheter.

På Fredssenteret fikk barna et digitalt Nansen-pass som startet alle installasjonene. Med passet kunne de besøke Masika på åtte år som bor i en flyktningleir i DR Kongo og de kunne hjelpe Nansen med å gi flyktninger mat, rent vann, medisiner og tak over hodet.

Barna kunne også ta bilde av seg selv sammen med fredsprisvinneren Fridtjof Nansen. Fotografiet kom på en egen avisforside i Nansen-nytt som barna fikk med hjem som et minne fra besøket.

En tegneserie laget av Qvisten for Nobels Fredssenter fortalte hvem Nansen var og hvordan han ble inspirert til å gjøre en humanitær innsats for flyktninger etter første verdenskrig.

Nansen og jeg ble åpnet av Kronprinsfamilien, kronprins Haakon Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandre og prins Sverre Magnus.

Aktivitetsrommet ble laget av Nobels Fredssenter med støtte fra Sparebankstiftelsen DnB NOR, i samarbeid med Espen Rasmussen og Telenor.

Hovedleverandører: Qvisten Animation as, Back, Morten Haneseth/Livets små gleder

Back har laget denne filmen fra utstillingen: