Hope over fear - Nobel Peace Center - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
  2. Photo: Mads Nissen / Politiken for Nobels Fredssenter
  3. Photo: Mads Nissen / Politiken for Nobels Fredssenter
  4. Photo: Mads Nissen / Politiken for Nobels Fredssenter

Hope over fear

12. des 2016–26. nov 2017

Årets fredsprisutstilling er et sterkt portrett av president Juan Manuel Santos og det colombianske folket. På oppdrag fra Nobels Fredssenter reiste den danske stjernefotografen Mads Nissen og journalist Dorrit Saietz rundt i Colombia i ukene etter kunngjøringen av fredsprisen. Med kamera og penn skildrer de et folk som er trette av krig og vold, som lengter etter fred og som allerede lever freden, og bygger den dag for dag.

Årets fredsprisutstilling har en voldsom kraft i seg. Bildene til Mads Nissen uttrykker både en sterk vilje til fred og et stort mot til å gjøre det som skal til for at prosessen skal lykkes.

– Direktør Liv Tørres

Nobels Fredssenters team har truffet mineryddere som får hjelp av FARC-soldater med å plukke ut stedene der minene ligger plassert. De har truffet koka-plukkere som tjener tre ganger så mye på å plukke kokablader som de ville gjort på å plukke kaffe. Og de har besøkt FARC-leiren El Diamante, der omtrent 400 av FARCs 7-8000 medlemmer lever. De forbereder seg på overgangen til et liv som sivile, og venter på å bli overført til overgangsleirene hvor de skal levere fra seg våpnene sine. To år gamle Sara Manuela, som Mads Nissen har fotografert mens hun sover omgitt av et våpen og en uniform, representerer i seg et løfte om fred. For i en FARC-leir er det normalt ikke lov å ha barn. Men foreldrene hennes tok sjansen og satset på at fredsprosessen lykkes. Hvis ikke, må de overlate Sara Manuela til bestemoren.

I løpet av knappe tre uker har jeg forsøkt å komme meg så dypt inn i Colombia som mulig. Fra regnskogen til fjellene. Fra presidentpalasset til slummen. Overalt møter jeg en befolkning som hungrer etter fred, fremgang og sosial rettferdighet. Det håpet varmer meg.

– Mads Nissen

I utstillingen møter vi også fredsprisvinneren, president Juan Manuel Santos, i de hektiske ukene før en ny fredsavtale ble godkjent i Colombia. I et videointervju i utstillingen sier han:

Å drive krig er enkelt, men å skape fred er mye vanskeligere. Jeg kunne ikke ha tilgitt meg selv hvis jeg mot slutten av mitt liv tenkte at jeg hadde hatt muligheten til å skape fred for folket mitt, og at jeg ikke hadde brukt den.

 

Årets fredsprisutstilling er den tolvte i rekken siden åpningen av senteret i 2005. Utstillingen blir til i løpet av åtte hektiske uker fra kunngjøringen av Nobels fredspris i oktober til utstillingen blir åpnet av fredsprisvinneren selv 11. desember. Den åpnes for publikum 12. desember kl. 12.00 og er tilgjengelig til slutten av november 2017. Utstillingsdesignet er ved Christine Lohre. Utstillingen er støttet av Oslo kommune, Samlerhuset og LO.

 

OVERSIKT OVER VÅRE TIDLIGERE FREDSPRISUTSTILLINGER:

2015 Den tunisiske metode
I den ellevte Fredsprisutstillingen i rekken fortelles historien om Tunisia etter den arabiske våren, om veien fra kaos og opprør til ny grunnlov og frie valg. Den handler om et samarbeid, et land og et folk. Ved tildelingen av fredsprisen til Kvartetten for nasjonal dialog la Nobelkomiteen vekt på at prisen også er ment som «et håndslag til det tunisiske folk».

2014 Malala og Kailash
Utstillingen forteller historien om Malala Yousafzai og Kailash Satyarthis ustoppelige kamp for barns rettigheter. Begge fredsprisvinnerne tok aktivt del i utformingen av utstillingen. Malala har laget en personlig videohilsen, og etter hennes eget ønske er skoleuniformen hun hadde på seg da hun ble skutt i hodet av Taliban i oktober 2012 del av ustilingen. Kailash Satyarthi tok med Lynsey Addario på aksjoner der barnearbeidere hentes ut, og på ulike senter hvor barna får et nytt og bedre liv. I et dyptpløyende videointervju med BBC-korrespondent Lyse Doucet forteller han om aktivisme, om motgang, og om viktigheten av en trygg barndom.

2013 OPCW – Combating Chemical Weapons
I den niende Fredsprisutstillingen i rekken, får publikum for første gang oppleve hvordan inspektørene i OPCW overvåker, finner og ødelegger kjemiske våpen. Fotograf var den verdenskjente Paolo Pellegrin fra fotobyrået Magnum Photos. Sammen med den amerikanske krigskorrespondenten og forfatteren Scott Andersons korte tekster gir de grafiske og sterke svart-hvite bildene et sjeldent innblikk i våpeninspektørenes hverdag.

2012 EU – Europa fra krig til fred
For første gang i Europas historie lever generasjoner av europeere uten frykt for krig i eget land. Fredsprisvinnerutstillingen 2012 tok den besøkende fra historiens Europa, der konflikter mellom statene ble løst på blodige slagmarker, til dagens Europa, der konfliktene løses ved forhandlinger i møterom. Den viste hvordan EU på mange forskjellige måter har bidratt og fortsatt bidrar til å fremme og sikre fred, demokrati, rettsstat og menneskerettigheter.

2011 SHEROES
Utstillingen portretterer de tre modige heltinnene og fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee fra Liberia og Tawakkol Karman fra Jemen. Den norske fotografen Espen Rasmussen fulgte de tre fredsprisvinnerne i noen hektiske novemberdager før de kom til Oslo for å motta fredsprisen i desember.

2010 Liu Xiaobo – I have No Enemies
I fredsprisvinner Liu Xiaobos siste forsvarstale fra 23. desember 2009, før han ble dømt til elleve års fengsel, sa han: «I have no enemies». Inspirert av hans ord skapte Nobels Fredssenter et portrett av den fengslede fredsforkjemperen. Fredsprisvinnerutstillingen 2010 fortalte historien om Liu Xiaobos modige og langvarige kamp for at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde i Kina: fra deltakelsen i protestene på Den himmelske freds plass i 1989 og frem til Charter 08.

2009 Barack H. Obama – A Call to Action
Barack H. Obama omtalte fredsprisen som ”a call to action”. Dette ble også tittelen på Fredsprisvinnerutstillingen 2009. Den var inspirert av forbindelsene mellom Alfreds Nobels testamente og Obamas visjoner og innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, og en verden uten atomvåpen. Utstillingen var todelt: en unik fotoportrettserie av president Barack H. Obama i storformat med bilder av fotografene Callie Shell og Pete Souza. Andre del, om Nobels testamente og Barack H. Obamas arbeid for forbrødring mellom folk, ble fortalt gjennom bøker, bilder, fotografier, filmer og interaktive spill. Utstillingen gjenga også reaksjoner fra hele verden på tildeling av fredsprisen til Obama.

2008 Martti Ahtisaari – Megleren
Gjennom tre tiår har den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari hatt en helt sentral rolle i freds- og forsoningsarbeidet i Namibia, Kosovo, Irak, Nord-Irland og Aceh-provinsen i Indonesia. I 2008 ble han tildelt Nobels fredspris. I denne utstillingen ga Magnum-fotograf Jonas Bendiksen og BBC-journalist Lyse Doucet innblikk i Ahtisaaris arbeid.

2007 Al Gore og FNs klimapanel – Feber
Utstillingen var som fredsprisen delt i to. Den verdenskjente fotografen Anton Corbijns seks portretter av fredsprisvinner Al Gore fikk fram sider av Gore som verden sjelden ser: Leken og løssluppen, og omgitt av den naturen han arbeider for å bevare. Bilder og tekst fra reportasjeserien ‘Klode i krise’ av Dagens Næringslivs reportasjeteam fotograf Ørjan F. Ellingvåg og journalist Frode Frøyland dekket arbeidet til fredsprisvinneren FNs klimapanel, IPCC.

2006 For en neve dollar
Fredsprisvinnerutstillingen 2006 omhandlet Mohammad Yunus og Grameen Bank. Fotografen Linda Næsfeldts gripende bilder lot publikum møte en mann og en institusjon som gir fattige håp og mulighet til å skape seg et verdig liv.

2005 Make Power, Not War
Mohamed ElBaradei anser at atomtrusselen er større i dag enn noen gang før. IAEA kontrollerer over 900 atomanlegg I 71 land for å forhindre spredning av atomvåpen. Samtidig fremmer IAEA sivil bruk av atomenergi. Utstillingen tok for seg denne dobbeltrollen.