Nobels fredspris og fredsprisvinnerne - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Johannes Granseth
  2. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
  3. Photo: Eirik M. Sundt / Nobels Fredssenter
  4. Photo: Tore Meek / Nobels Fredssenter
  5. Photo: Håkon Mosvold Larsen / Nobels Fredssenter

Nobels fredspris og fredsprisvinnerne

Nadia Murad og Denis Mukwege er tildelt Nobels fredspris for 2018 for sin kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter. I sin begrunnelse skriver Den Norske Nobelkomite: «Begge prisvinnerne har gjort en avgjørende innsats for å rette oppmerksomhet mot og bekjempe slike krigsforbrytelser. Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar.»

NOBELS HAGE
Straks etter at en ny fredsprisvinner er kunngjort, begynner arbeidet med å oppdatere de faste utstillingene. Først ute er Nobels hage, som kalles hjertet i Nobels Fredssenter. Der presenteres alle fredsprisvinnerne på hver sin skjerm, omgitt av tusen små lys. Designeren David Small står bak konseptet sammen med arkitekt David Adjaye. Small sier stemningen i rommet er viktigere enn teknologien. «Vi ønsket å skape noe tidløst. Her møter du alle fredsprisvinnerne fra mer enn hundre år tilbake i tid og frem til i dag, alle i samme rom, og de snakker til og med sammen.»

VEGGAVISEN
I den innholdsrike Veggavisen finnes bilder, tekster og videoklipp om alle fredsprisvinnernes liv og arbeid.  Mer enn 2800 artikler og over 1500 bilder, videoer og animasjoner kan hentes fram på fem store skjermer. Allerede når Nobels Fredssenter åpner dørene for publikum dagen etter kunngjøringen av den nye fredsprisvinneren, er artikler og bilder om den nye vinneren på plass. Her kan publikum lese mer om hva ICAN er og om arbeidet med å få til et atomvåpenforbud. Her finnes også utdrag fra den berømte talen ”I have a dream” av Martin Luther King jr., og folk kan lese om hvorfor Barack Obama fikk fredsprisen eller om hvordan de selv kan engasjere seg.

Blant de som har mottatt Nobels fredspris siden den ble delt ut for første gang i 1901, finner vi noen av verdenshistoriens mest toneangivende skikkelser, mange ganger kompromissløse i forhold til sine idealer, men samtidig opptatt av dialog og samarbeid, og å virke for menneskenes beste. Fredsprisvinnere som Nelson Mandela, Martin Luther King jr. Dalai Lama, Mor Teresa, Fridtjof Nansen, Albert Schweitzer og Alva Myrdal har alle bidratt til å gjøre Nobels fredspris til verdens mest prestisjefylte pris.

DEN MAGISKE BOKEN
Nobelkammeret i andre etasje finner du også den magiske boken om Alfred Nobels liv. Her gjøres hans opplevelser og oppfinnelser levende. Alfred Nobel kan du også lese mer om i Veggavisen, eller på Nobelkomitéens nettsider.

FREDSSKYEN

Allerede idet du kommer inn på Nobels Fredssenter, møtes du alle fredsprisvinnerne. I taket henger en varm og fargerik installasjon. Fredsskyen er en hyllest til alle de unike menneskene og organisasjonene som har mottatt fredsprisen siden den første ble delt ut i 1901. Installasjonen, som sto ferdig i februar 2016, består av over 1000 runde plater i ulike farger og størrelser. Blant alle disse vil du finne portretter og logoer til samtlige fredsprisvinnere. De er delt inn i seks ulike kategorier som har fått hver sin farge. Du kan lese mer om kategoriene og fargene her.