Den tunisiske metode - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Elever fra Sadiki-skolen innenfor bymurene slapper av i frikvarteret. Skolen ble grunnlagt i 1875, og er en av de eldste i Tunis. 5. november 2015. Tunis, Tunisia.

    Photo: © Moises Saman / Magnum Photos for Nobels Fredssenter
  2. Photo: Hassan Ammar / AP Photo / NTB Scanpix
  3. Representanter for Kvartetten for nasjonal dialog, fra venstre: president i LTDH, Abdessattar Ben Moussa; president i UTICA, Ouided Bouchamaoui; president i den nasjonale advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahmoud; og generalsekretær i UGTT, Houcine Abassi. 9. november 2015. Karthago, Tunisia.

    Photo: © Moises Saman / Magnum Photos for the Nobel Peace Center
  4. Photo: FethidBelaid / Afp / NTB Scanpix

Den tunisiske metode

12. des 2015–27. nov 2016

Fredsprisutstillingen 2015 handler om Kvartetten for nasjonal dialog. Den forteller historien om Tunisia etter den arabiske våren, om veien fra kaos og opprør til ny grunnlov og frie valg.

Årets fredsprisvinner er en kvartett som består fire organisasjoner som sammen tok på seg en meklerrolle da Tunisia sto på randen av borgerkrig i 2013. Ved tildelingen la Nobelkomiteen vekt på at prisen også er ment som «et håndslag til det tunisiske folk». Årets fredsprisutstilling, som er den ellevte i rekken ved Nobels Fredssenter, handler altså ikke om en person eller en organisasjon. Den handler om et samarbeid, et land og et folk.

I sin kunngjøring skriver Nobelkomitéen:

Mer enn noe annet er prisen ment som et håndslag til det tunisiske folk, som til tross for store utfordringer har lagt grunnlaget for en nasjonal forbrødring som komiteen håper vil tjene som et eksempel til etterfølgelse også i andre land.

Den tunisiske metode gir et innblikk i hva som skjedde i Tunisia etter Den arabiske våren, og hvilken rolle Kvartetten for nasjonal dialog spilte i å få landet på rett kjøl. Hva var deres metode, og hva kan vi lære av den?

Takket være et forarbeid som Kvartetten bidro sterkt til, kunne tunisierne i januar 2014 vedta en helt ny grunnlov som har blitt lovprist verden over. Fotograf Moises Saman har på oppdrag fra Nobels Fredssenter tolket Grunnloven i en fotoserie. Tunisia Live har intervjuet de fire hovedaktørene i Kvartetten og laget en videodokumentar om deres arbeid. I utstillingen blir publikum selv også oppfordret til å teste ut sine egne evner til dialog.

Nobels Fredssenter har laget utstillingen i samarbeid med designer Christine Lohre, førsteamanuensis Ragnhild Johnsrud Zorgati, Maria Glenna, Tunisia Live og fotograf Moises Saman fra Magnum Photos. Den ble åpnet av fredsprisvinneren selv 11. desember 2015.

Utstillingen er støttet av Landsorganisasjonen i Norge (LO) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)/Norsk Industri.

Les hva pressen mener om utstillingen: «Høyaktuell og spennende» (Dagbladet)

«Gir opplevelser og innsikt» (Dagsavisen)

Se videodokumentaren om Kvartetten for nasjonal dialog, laget av Tunisia Live for Nobels Fredssenter.

Se foredrag med Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five om Nobels fredspris for 2015.

OVERSIKT OVER VÅRE TIDLIGERE FREDSPRISUTSTILLINGER:

2014 Malala og Kailash
Utstillingen forteller historien om Malala Yousafzai og Kailash Satyarthis ustoppelige kamp for barns rettigheter. Begge fredsprisvinnerne tok aktivt del i utformingen av utstillingen. Malala har laget en personlig videohilsen, og etter hennes eget ønske er skoleuniformen hun hadde på seg da hun ble skutt i hodet av Taliban i oktober 2012 del av ustilingen. Kailash Satyarthi tok med Lynsey Addario på aksjoner der barnearbeidere hentes ut, og på ulike senter hvor barna får et nytt og bedre liv. I et dyptpløyende videointervju med BBC-korrespondent Lyse Doucet forteller han om aktivisme, om motgang, og om viktigheten av en trygg barndom.

2013 OPCW – Combating Chemical Weapons
I den niende Fredsprisutstillingen i rekken, får publikum for første gang oppleve hvordan inspektørene i OPCW overvåker, finner og ødelegger kjemiske våpen. Fotograf var den verdenskjente Paolo Pellegrin fra fotobyrået Magnum Photos. Sammen med den amerikanske krigskorrespondenten og forfatteren Scott Andersons korte tekster gir de grafiske og sterke svart-hvite bildene et sjeldent innblikk i våpeninspektørenes hverdag.

2012 EU – Europa fra krig til fred
For første gang i Europas historie lever generasjoner av europeere uten frykt for krig i eget land. Fredsprisvinnerutstillingen 2012 tok den besøkende fra historiens Europa, der konflikter mellom statene ble løst på blodige slagmarker, til dagens Europa, der konfliktene løses ved forhandlinger i møterom. Den viste hvordan EU på mange forskjellige måter har bidratt og fortsatt bidrar til å fremme og sikre fred, demokrati, rettsstat og menneskerettigheter.

2011 SHEROES
Utstillingen portretterer de tre modige heltinnene og fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee fra Liberia og Tawakkol Karman fra Jemen. Den norske fotografen Espen Rasmussen fulgte de tre fredsprisvinnerne i noen hektiske novemberdager før de kom til Oslo for å motta fredsprisen i desember.

2010 Liu Xiaobo – I have No Enemies
I fredsprisvinner Liu Xiaobos siste forsvarstale fra 23. desember 2009, før han ble dømt til elleve års fengsel, sa han: «I have no enemies». Inspirert av hans ord skapte Nobels Fredssenter et portrett av den fengslede fredsforkjemperen. Fredsprisvinnerutstillingen 2010 fortalte historien om Liu Xiaobos modige og langvarige kamp for at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde i Kina: fra deltakelsen i protestene på Den himmelske freds plass i 1989 og frem til Charter 08.

2009 Barack H. Obama – A Call to Action
Barack H. Obama omtalte fredsprisen som ”a call to action”. Dette ble også tittelen på Fredsprisvinnerutstillingen 2009. Den var inspirert av forbindelsene mellom Alfreds Nobels testamente og Obamas visjoner og innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, og en verden uten atomvåpen. Utstillingen var todelt: en unik fotoportrettserie av president Barack H. Obama i storformat med bilder av fotografene Callie Shell og Pete Souza. Andre del, om Nobels testamente og Barack H. Obamas arbeid for forbrødring mellom folk, ble fortalt gjennom bøker, bilder, fotografier, filmer og interaktive spill. Utstillingen gjenga også reaksjoner fra hele verden på tildeling av fredsprisen til Obama.

2008 Martti Ahtisaari – Megleren
Gjennom tre tiår har den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari hatt en helt sentral rolle i freds- og forsoningsarbeidet i Namibia, Kosovo, Irak, Nord-Irland og Aceh-provinsen i Indonesia. I 2008 ble han tildelt Nobels fredspris. I denne utstillingen ga Magnum-fotograf Jonas Bendiksen og BBC-journalist Lyse Doucet innblikk i Ahtisaaris arbeid.

2007 Al Gore og FNs klimapanel – Feber
Utstillingen var som fredsprisen delt i to. Den verdenskjente fotografen Anton Corbijns seks portretter av fredsprisvinner Al Gore fikk fram sider av Gore som verden sjelden ser: Leken og løssluppen, og omgitt av den naturen han arbeider for å bevare. Bilder og tekst fra reportasjeserien ‘Klode i krise’ av Dagens Næringslivs reportasjeteam fotograf Ørjan F. Ellingvåg og journalist Frode Frøyland dekket arbeidet til fredsprisvinneren FNs klimapanel, IPCC.

2006 For en neve dollar
Fredsprisvinnerutstillingen 2006 omhandlet Mohammad Yunus og Grameen Bank. Fotografen Linda Næsfeldts gripende bilder lot publikum møte en mann og en institusjon som gir fattige håp og mulighet til å skape seg et verdig liv.

2005 Make Power, Not War
Mohamed ElBaradei anser at atomtrusselen er større i dag enn noen gang før. IAEA kontrollerer over 900 atomanlegg I 71 land for å forhindre spredning av atomvåpen. Samtidig fremmer IAEA sivil bruk av atomenergi. Utstillingen tok for seg denne dobbeltrollen.

Events