Fredsprisutstillingen 2014 – Malala og Kailash - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
  2. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
  3. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
  4. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
  5. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
  6. Photo: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

Malala og Kailash

12. des 2014–25. nov 2015

Fredsprisutstillingen 2014 – Malala og Kailash forteller historien om to personers ustoppelige kamp for barns rettigheter.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi ble tildelt Nobels fredspris i 2014 for sin kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse. Fredsprisutstillingen 2014 viste denne kampen i fotografier og levende bilder. Familiebilder fra Malalas barndom sammen med fotojournalist Lynsey Addarios bilder av Talibans inntog i Swat-dalen illustrerte den modige skolejentas Malalas oppvekst.

Lynsey Addario var med Kailash Satyarthi på aksjoner der barnearbeidere ble hentet ut og til sentrene der barna har fått et nytt liv. Denne filmen viser noen av høydepunktene fra utstillingen:

Etter Malala Yousafzais eget ønske var skoleuniformen hun hadde på seg da hun ble skutt i hodet av Taliban i oktober 2012, også en del av årets Fredsprisutstilling

Uniformen er en viktig del av mitt liv, og nå vil jeg vise den fram til andre barn og til folk over hele verden. For det er min og alle barns rett å gå på skole, og det må vi ikke glemme.

Malala Yousafzai

Les mer om Malalas skoleuniform i Fredsprisutstillingen.

Malala og Kailash er Nobels Fredssenters tiende fredsprisutstilling. Utstillingen lages i løpet av åtte hektiske uker og fredsprisvinnerne åpnet selv utstillingen 11. desember 2014.

Les Nobelkomiteens begrunnelse her.

Utstillingen var støttet av Det Norske Myntverket.

Foredrag om fredsprisvinnerne 2014

Dagen etter annonseringen i oktober feiret vi fredsprisvinnerne 2014 med åpen dag. Nobelkomiteens formann Thorbjørn Jagland og daværende Direktør på Nobelinstituttet Geir Lundestad holdt foredrag om fredsprisvinnere.
Se foredraget til Thorbjørn Jagland (norsk):

Se foredraget til Geir Lundestad (engelsk):

OVERSIKT OVER VÅRE TIDLIGERE FREDSPRISUTSTILLINGER:

2013 OPCW – Combating Chemical Weapons
I den niende Fredsprisutstillingen i rekken, får publikum for første gang oppleve hvordan inspektørene i OPCW overvåker, finner og ødelegger kjemiske våpen. Fotograf var den verdenskjente Paolo Pellegrin fra fotobyrået Magnum Photos. Sammen med den amerikanske krigskorrespondenten og forfatteren Scott Andersons korte tekster gir de grafiske og sterke svart-hvite bildene et sjeldent innblikk i våpeninspektørenes hverdag.

2012 EU – Europa fra krig til fred
For første gang i Europas historie lever generasjoner av europeere uten frykt for krig i eget land. Fredsprisvinnerutstillingen 2012 tok den besøkende fra historiens Europa, der konflikter mellom statene ble løst på blodige slagmarker, til dagens Europa, der konfliktene løses ved forhandlinger i møterom. Den viste hvordan EU på mange forskjellige måter har bidratt og fortsatt bidrar til å fremme og sikre fred, demokrati, rettsstat og menneskerettigheter.

2011 SHEROES
Utstillingen portretterer de tre modige heltinnene og fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee fra Liberia og Tawakkol Karman fra Jemen. Den norske fotografen Espen Rasmussen fulgte de tre fredsprisvinnerne i noen hektiske novemberdager før de kom til Oslo for å motta fredsprisen i desember.

2010 Liu Xiaobo – I have No Enemies
I fredsprisvinner Liu Xiaobos siste forsvarstale fra 23. desember 2009, før han ble dømt til elleve års fengsel, sa han: «I have no enemies». Inspirert av hans ord skapte Nobels Fredssenter et portrett av den fengslede fredsforkjemperen. Fredsprisvinnerutstillingen 2010 fortalte historien om Liu Xiaobos modige og langvarige kamp for at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde i Kina: fra deltakelsen i protestene på Den himmelske freds plass i 1989 og frem til Charter 08.

2009 Barack H. Obama – A Call to Action
Barack H. Obama omtalte fredsprisen som ”a call to action”. Dette ble også tittelen på Fredsprisvinnerutstillingen 2009. Den var inspirert av forbindelsene mellom Alfreds Nobels testamente og Obamas visjoner og innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, og en verden uten atomvåpen. Utstillingen var todelt: en unik fotoportrettserie av president Barack H. Obama i storformat med bilder av fotografene Callie Shell og Pete Souza. Andre del, om Nobels testamente og Barack H. Obamas arbeid for forbrødring mellom folk, ble fortalt gjennom bøker, bilder, fotografier, filmer og interaktive spill. Utstillingen gjenga også reaksjoner fra hele verden på tildeling av fredsprisen til Obama.

2008 Martti Ahtisaari – Megleren
Gjennom tre tiår har den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari hatt en helt sentral rolle i freds- og forsoningsarbeidet i Namibia, Kosovo, Irak, Nord-Irland og Aceh-provinsen i Indonesia. I 2008 ble han tildelt Nobels fredspris. I denne utstillingen ga Magnum-fotograf Jonas Bendiksen og BBC-journalist Lyse Doucet innblikk i Ahtisaaris arbeid.

2007 Al Gore og FNs klimapanel – Feber
Utstillingen var som fredsprisen delt i to. Den verdenskjente fotografen Anton Corbijns seks portretter av fredsprisvinner Al Gore fikk fram sider av Gore som verden sjelden ser: Leken og løssluppen, og omgitt av den naturen han arbeider for å bevare. Bilder og tekst fra reportasjeserien ‘Klode i krise’ av Dagens Næringslivs reportasjeteam fotograf Ørjan F. Ellingvåg og journalist Frode Frøyland dekket arbeidet til fredsprisvinneren FNs klimapanel, IPCC.

2006 For en neve dollar
Fredsprisvinnerutstillingen 2006 omhandlet Mohammad Yunus og Grameen Bank. Fotografen Linda Næsfeldts gripende bilder lot publikum møte en mann og en institusjon som gir fattige håp og mulighet til å skape seg et verdig liv.

2005 Make Power, Not War
Mohamed ElBaradei anser at atomtrusselen er større i dag enn noen gang før. IAEA kontrollerer over 900 atomanlegg I 71 land for å forhindre spredning av atomvåpen. Samtidig fremmer IAEA sivil bruk av atomenergi. Utstillingen tok for seg denne dobbeltrollen.