2010 Liu Xiaobo - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Photo: Heiko Junge / NTB Scanpix

2010 Liu Xiaobo

04. juni 2014–17. sept 2014

Onsdag 4. juni er det 25 år siden massakren på den Den himmelske freds plass. 2010 Liu Xiaobo er en aktuell utstilling om den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo som ble tildelt Nobels fredspris i 2010 for sin lange og ikke-voldelige kamp for menneskerettigheter i Kina.

Utstillingen 2010 Liu Xiaobo forteller historien om den eneste fredsprisvinneren som i dag sitter fengslet. Den har tekster på kinesisk, engelsk og norsk.

Liu Xiaobo kunne ikke komme til Oslo for å ta imot fredsprisen i 2010. I Rådhuset stod Liu Xiaobos stol tom. I etterkant av seremonien sensurerte kinesiske myndigheter uttrykket «tom stol» på det kinesiske internettet. Den tomme stolen er sentral i utstillingen. Besøkende kan ta bilde av seg selv med den tomme stolen og bruke #FreeLiu på Instagram og Twitter og slik støtte kampen for å frigi Liu Xiaobo.

I flere tiår har Liu Xiaobo vært en av Kinas mest fremtredende forkjempere for demokrati, menneskerettigheter og ytringsfrihet. Han deltok i protestene på Den himmelske freds plass i 1989 og han var en ledende forfatter bak Charter 08, et manifest for menneskerettigheter i Kina. I 2009 ble han dømt til elleve års fengsel og to års tap av politiske rettigheter for «oppfordring til undergraving av statens makt».

Liu Xiaobo er en av mange fredsprisvinnere som har vært forfulgt og fengslet for sin sak. I utstillingen kan publikum også bli kjent med hvilke andre fredsprisvinnere som har vært frihetsberøvet, blant andre Carl von Ossietzky, Martin Luther King jr., Andrej Sakharov, Nelson Mandela og Aung San Suu Kyi.

Forfatteren Liu Xiaobo har sagt at internett er Guds gave til Kina. I dommen mot Liu Xiaobo ble han blant annet dømt for å ha spredt sine meninger på nettet. På grunn av det er han også en av historiene i Fredssenterets store sommersatsing, utstillingen Be Democracy, som åpnet i mai.

Se filmen om Liu Xiaobo som er basert på Fredsprisutstillingen 2010 – I have No Enemies:

NY UTSTILLINGSSERIE
Utstillingen om Liu Xiaobo er den andre i en rekke mindre utstillinger på Nobels Fredssenter som løfter fram utvalgte fredsprisvinnere. Disse utstillingene settes noen ganger opp som en kommentar til større utstillinger, andre ganger kan en aktuell hendelse eller et jubileum være anledningen. Seriens første utstilling var 1971 Willy Brandt.

Neste utstilling i serien er 1964 Martin Luther King jr.. Den åpner i slutten av september.