Alfred Nobel

©Nobel Media AB 2017, photo: Pi Frisk.

Denne siden er ment for dere som har klart å løse Nobel-mysteriet og som har lyst til å vite mer om Alfred Nobel og hans liv.

Har du ikke besøkt Villa Nobel eller løst mysteriet, så anbefaler vi å gå tilbake til våre besøkssider. Her kan du finne informasjon om hvordan dere kan besøke Villa Nobel og selv knekke koden til Alfred Nobels safe. Men, hvis du er like nysgjerrig som Alfred, så kan ikke vi stoppe deg fra å lese videre. Du er herved advart.

HVEM VAR ALFRED NOBEL?

Som oppfinner og forretningsmann var Alfred Nobel målbevisst og full av selvtillit. På det personlige plan var han derimot beskjeden, nærmest sky. Han er blitt beskrevet som en ensom og rastløs grubler som var mye syk, og som aldri ønsket eller fikk sjansen til å stifte egen familie.

Photo: Alexander Mahmoud

Nobel kunne være hard og kynisk i sine forretninger, men var ifølge eget utsagn samtidig en misantrop og ”superidealist”. Men idealismen hadde også en politisk side: Alfred Nobel støttet dem som talte mot militarisme og krig, og ønsket å gi et bidrag til arbeidet for nedrustning og fredlig løsning av internasjonale konflikter.

Utforsk livet til Nobel ved å trykke her!

ALFREDS SISTE TESTAMENTE

Den 27. november 1895 undertegnet Alfred Bernhard Nobel sitt testamente i Paris. Etter hans død ventet mange med spenning på offentliggjøringen av testatemtets innhold.

Photographer: Niklas Elmehed

Det var nemlig alminnelig kjent at Nobel etterlot seg en av verdens største privatformuer. Enkelte av slektningene forsøkte å få testamentet erklært ugyldig. Dessuten mente mange at testamentet var "upatriotisk" - prisene burde ha vært forbeholdt svensker, ikke nordmenn.

Les mer om Alfreds siste testamente her!

KVINNEN BAK FREDSPRISEN

Hvorfor skapte Alfred Nobel –vitenskapsmannen som fant opp dynamitten – en pris for fred? Noen mener det var fordi han hadde dårlig samvittighet for at oppfinnelsen hans ble brukt i våpen. Men årsaken er snarere å finne hos en kvinne ved navn Bertha von Suttner.

Photo from the Nobel Foundation archive.

Bertha svarte på en avisannonse fra en «veldig rik, kultivert, eldre herremann bosatt i Paris som søker en moden dame med gode språkkunnskaper som sekretær og husholderske». Denne «eldre herremannen» var Alfred Nobel. Han var 42 år gammel.

Les mer om "Fredsgeneralen" her.

Nobel-Mysteriet: Jakten på Alfred Nobels testamente

Vi drar tilbake til år 1896. Den kjente, svenske oppfinneren Alfred Nobel er akkurat død. Han har ingen barn, og det store spørsmålet er: Hvem skal få alle pengene hans

Med vår nye familieopplevelse Nobel-Mysteriet: Jakten på Alfred Nobels testamentet drar vi tilbake i tid og hjem til Villa Nobel - Alfreds hus i San Remo, Italia. Et hjem kan fortelle mye om menneskene som bor der, spesielt et hjem som Villa Nobel. Her må dere bruke øynene godt, lete etter spor og samarbeide om å finne ledetråder som hjelper dere videre på veien.

Les mer om våre nye familieopplevelse her:

HVORFOR VALGTE ALFRED NOBEL NORGE FOR FREDSPRISEN?

Ingen vet med sikkerhet hvorfor Alfred Nobel ønsket at akkurat fredsprisen skulle deles ut av en norsk komite - eller hva som fikk ham til å inkludere Norge i Nobelprisene overhodet.

Alfred Nobel etterlot ingen forklaring på hvorfor fredsprisen skulle deles ut av en norsk komite mens de andre prisene skulle forvaltes av svenske komiteer. På dette punktet må vi altså nøye oss med kvalifiserte gjetninger.

Her er noen av de mest sannsynlige grunnene. Klikk her for mer.

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

Torsdag–søndag

11.00-17.00

NB: AVVIK I ORDINÆRE ÅPNINGSTIDER

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Oslo Pass: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org