Fordomsbaren - Nobel Peace Center - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Johannes Granseth
  2. Photo: Johannes Granseth

Fordomsbaren

Nobels Fredssenters Fordomsbar ligger inne i utstillingen Omveier. Her får gjestene servert fordommer – sine egne eller andres.

Fordomsbaren ligger i hjørnet av utstillingslokalet og er et naturlig sted å stoppe opp etter å ha besøkt utstillingen. Her kan man sette seg ned og snakke om eller tenke over det man har sett. Og man kan hente seg en ølbrikke i baren og skrive ned fordommene sine. Fordommer man har, ønsker å kvitte seg med – eller fordommer man møter. Brikken settes inn i hylla bak bardisken, slik at andre besøkende kan forsyne seg av fordommene og kanskje kommentere dem. På denne måten ønsker Nobels Fredssenter å skape en åpen dialog om fordommer, og forhåpentligvis ufarliggjøre dem litt.

-Fordommer er en stor og tabubelagt del av debatten om flyktninger, så når vi skulle ha en utstilling om flyktninger var det naturlig å gi fordommene en sentral plass, forteller barsjef Erik Kaspartu.

Støttet av Unesco

Fordomsbaren har fått støtte fra Den norske Unesco-kommisjonens program for demokrati-utvikling. At åpen debatt om vanskelige spørsmål er viktige for demokratiet, er det liten tvil om, sier direktør Liv Tørres.

-Fordommer er noe som sitter dypt i oss, og som gjerne utveksles i lukkede rom. Nå løfter vi denne delen av flyktningdebatten inn i museet og ut i offentligheten. Slik kan vi bidra til å skape økt forståelse for livssituasjonen til våre medmennesker som er blitt tvunget til å flykte, sier Nobels Fredssenters direktør Liv Tørres.

Her kan du lese noen av fordommene folk har delt i Fordomsbaren:

Jeg tror alle som snakker dårligere engelsk enn meg er dummere enn meg.

Jeg er ikke rasist, men jeg innrømmer at jeg blir mer redd for en mørkhudet mann hvis jeg går alene om kvelden enn en hvit mann…

Jeg dømmer mennesker med en gang jeg ser dem. Det skulle jeg gjerne sluttet med.

I am not a racist, but I voted for Donald Trump.

For flere fordommer, besøk Fordomsbaren på Nobels Fredssenter eller følg oss på Twitter.