Påsketur i fredsprisens fotspor

Bilde av et solfylt Nobels Fredssenter
Photo: Johannes Granseth / Nobel Peace Center Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

Byvandring i fredsprisens fotspor og en digital fotoutstilling som kan sees fra sofakroken. Museumsopplevelser er mulig i et korona-stengt Oslo.

Trenger du tips til aktiviteter i påskeuka? En byvandring med en egen guide på øret kan være et fint – og urbant - alternativ til påsketuren i Marka. Med app’en Peace Walk kan du gå på byvandring i fredsprisens fotspor og lære om bygningene som er en del av historien til verdens viktigste pris. Turen går fra Nobels Fredssenter via Rådhuset, Stortinget og Grand Hotel, til Universitetets Aula og Nobelinstituttet. Underveis får du smakebiter fra fredsprisens rike historie rett i øret. Turen er ca. to kilometer lang.

Appen er i tilgjengelig i App Store og Google Play.

Se Fredsprisutstillingen hjemmefra

Tittel: “The silence of hope”. Land: Syria. Kontroll over mat og nødhjelp har vært en viktig strategi for regimet i Syria i den pågående borgerkrisen. Denne «overgi deg eller sult»-taktikken har blitt fordømt fra mange hold. Foto: ©Aida Muluneh for Nobels fredssenter.

Hvis du ønsker gode kulturopplevelser rett hjem i stua eller hytteveggen, er Fredsprisutstillingen 2020 tilgjengelig digitalt på nrk.no.

Ti fantastiske fotografier av den anerkjente fotokunstneren Aïda Muluneh illustrerer hvordan mat og sult blir brukt som våpen i kriger og konflikter. Mulunehs uttrykksfulle bilder gir et nytt blikk på noen av verdens verste humanitære katastrofer og kaster nytt lys over arbeidet til fredsprisvinneren for 2020, Verdens matvareprogram.

Fotoserien «Road of Glory» blir tilgjengelig for publikum i fysisk versjon når Nobels Fredssenter igjen kan åpne dørene for publikum, når smittevernhensynet tillater det. I mellomtiden kan oppleve kunst på Vestbanen ved å stikke innom Stockfleths kaffebar, som holder åpent fra 11 til 17 hver dag i påsken.

Kunst i kaffekøen

Nobel Peace Center

Mens du venter på kaffen din kan du nyte veggmaleriet "Earth Major Minor in Yellow and Green» av den britiske kunstneren Chris Ofili. Kunstverket har vært der siden Nobels Fredssenter åpnet i 2005, og det var den verdenskjente arkitekten David Adjaye som sto bak utformingen. Nå forandrer arkitekturen rundt den gamle Vestbanestasjonen seg igjen, og snart er bygningen som skal huse det nye Nasjonalmuseet, som åpner i 2022, ferdig. Det er mange gode grunner til å legge påsketuren om Vestbanen og Rådhusplassen. God påske!