En benk for tette samtaler

Fredssenteret og fredsbenken på kveldstid.

"Det beste våpenet er å sitte ned og snakke sammen", sa fredsprisvinner Nelson Mandela. På Fredsbenken kan man gjøre akkurat dét.

Den seks meter lange benken i aluminium er formet som en slak bue slik at de som sitter på den føres tettere sammen. Benken er designet av Snøhetta på oppdrag fra Nobels Fredssenter, konstruert av Vestre og laget i aluminium fra Hydro. Den har fått navnet «The Best Weapon», oppkalt etter det kjente Mandela-sitatet som står inngravert i konstruksjonen: «The best weapon is to sit down and talk».

Nelson Mandela mottok Nobels Fredspris i 1993 sammen med mannen som hadde sluppet ham fri fra 28 års fangenskap - Sør-Afrikas president Frederik Willem de Klerk. De to fikk prisen for sitt arbeid med å avvikle apartheid-regimet og legge grunnlaget for et demokratisk Sør-Afrika.

«Nelson Mandela gikk rett fra fengsel til forhandlingsbordet», sa Nobelkomiteens leder Francis Sejersted ved pristildelingen i 1993, og berømmet Mandela for å gå i dialog med sin tidligere fiende uten å la bitterhet og hat ta overhånd. Inspirert av Mandela og andre fredsprisvinnere som har arbeidet for å fremme dialog, er Fredsbenken designet nettopp for å bringe mennesker sammen.

"Vi har tro på bruk av design som verktøy for å skape varige symboler som inviterer til kommunikasjon mellom mennesker."
- Kjetil Trædal Thorsen, grunnlegger av Snøhetta.
Fredsbenken utenfor FNs hovedkvarter i new York
Photo: Kjetil Skårdal Andersen & Bjørnar Øvrebø / Snøhetta

På Nelson Mandela-dagen 18. juli ble den første Fredsbenken avduket utenfor FNs hovedkvarter i New York. Benken ble stående på den berømte plassen i to måneder, og var synlig for alle statsledere og andre som deltok i FNs høynivåuke i september. Kanskjeinspirerte den noen av dem til å sette seg ned og snakke sammen om det de var uenige om.

-Å sette seg ned og snakke sammen er den enkleste og mest effektive måten å skape fred på. Vi er glade for at vi, sammen med våre partnere, kan gi plassen utenfor FN-bygningen et slikt verktøy for dialog – noe verden i dag sårt trenger, sa Nobels Fredssenters tidligere direktør Liv Tørres ved avdukingen av benken.

Fredsbenken som venter på permanent plassering utenfor Nobels Fredssenter
Credit: National Museum of Qatar

Benken som sto i New York er fraktet over Atlanterhavet til Oslo og venter nå på en permanent plassering utenfor Nobels Fredssenter på Rådhusplassen. Et nytt eksemplar av benken ble i desember 2019 innviet utenfor Nasjonalmuseet i Qatar, som et ledd i markeringen av 50-årsjubileet for norsk industri-samarbeid i landet.

-Kunst og kultur er viktige verktøy til å samle mennesker og skape rom for innovasjon og utfoldelse. Installasjonen skaper en flott mulighet for å vise viktigheten ved samtaler, diplomati, dialog i samfunnet, uansett hvem vi er eller hvor vi kommer fra, sa museets styreleder Shayka Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani ved åpningen.

Skissering av fredsbenken
Photo: Kjetil Skårdal Andersen & Bjørnar Øvrebø / Snøhetta

Fredsbenken ble til som er resultat av et kreativt samarbeid mellom Nobels Fredssenter, Snøhetta, Vestre og Hydro. Den er laget i aluminium, et materiale som sikrer at benken kan leve lenge og fremme diplomati og dialog i mange år fremover.

- Vi håper benken vil oppmuntre folk til å sette seg ned og snakke. Ikke bare med sine venner, men også med fremmede og meningsmotstandere. For å skape fred trenger vi gode, respektfulle samtaler, sier Tørres.

Sist oppdatert: 13.02.2020