Å snakke om fred i et land preget av krig - Nobel Peace Center - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Å snakke om fred i et land preget av krig

20. oktober 2017 Av: Ingvill Bryn Rambøl

Skolebarn i Colombias hovedstad Bogotá snakker om hva som skal til for å skape fred og trygghet i landet deres, etter over femti år med krig. Oppgaveheftet de bruker og bildene de studerer har reist helt fra Nobels Fredssenter i Oslo.

Skoleelever på Nasjonalmuseet i Colombia studerer utstillingen Hope over Fear.

Skoleelever på Nasjonalmuseet i Colombia studerer fredsprisutstillingen Hope over Fear. (Foto: Mads Nissen / Politiken)

Hvem fikk Nobels fredspris i fjor? Skolebarna som sitter på gulvet inne på Nasjonalmuseet i Colombia vet svaret. Det var deres egen president. Men hvorfor fikk han prisen, vil museets formidler vite.

En liten stund blir det helt stille i utstillingslokalet som huser fredsprisutstillingen Hope over Fear, den samme som vises på Nobels Fredssenter i Oslo. Barna vet ikke hva de skal svare. Rundt dem henger den danske stjernefotografen Mads Nissens bilder av fredsprisvinner Juan Manuel Santos side om side med krigens ofre, FARC-soldater og mineryddere. Dette er fotografiene Mads Nissen tok i Colombia i ukene etter at tildelingen av Nobels fredspris til landets president ble kjent i oktober i fjor. Nå stilles de ut i Colombias hovedstad, i et samarbeid mellom Nobels Fredssenter og Nasjonalmuseet i Colombia, finansiert av det norske Utenriksdepartementet.

-UTFORDRENDE Å SNAKKE OM PRESIDENTEN

Det er ikke bare utstillingen som har reist hjem til landet som ble fredsprisen til del. Også undervisningsopplegget som ble laget for norske skoleelever på Nobels Fredssenter har reist over Atlanteren. Nå bruker formidlerne ved Nasjonalmuseet i Colombia det samme oppgaveheftet til de colombianske skolegruppene som besøker museet.

Colombia

Foto: Mads Nissen / Politiken

 

-Denne utstillingen gir oss mulighet til å snakke om fredsprosessen på en helt ny måte. Tidligere har vi bare snakket om historien bak konflikten – nå snakker vi med barna om ofrene, om kokain-trafikken, om geriljaen. Det er helt nytt for oss, sier formidler Maria Monica Fuentes Leal.

Nasjonalmuseet i Colombia er et kunstmuseum, først og fremst, som har som oppgave å formidle Colombias kulturarv og historie. For de ansatte her er det en stor utfordring å skulle diskutere landets president og en pågående politisk konflikt med de besøkende.

-Måten Nobels Fredssenter har lagt opp undervisningsopplegget gir oss en mulighet til å snakke om presidenten uten å ta politisk stilling, sier Fuentes Leal.

-Når vi snakker om president Santos med skolebarn, snakker vi om rollen han har spilt i fredsforhandlingene og spør dem om hvilke egenskaper de mener han trenger for at det skal bli varig fred i Colombia, forklarer Nobels Fredssenters formidlingssjef Toril Rokseth.

KONFLIKTLØSNING FOR ALLE

-Vi har jo alle, både barn og voksne, opplevd konflikter. Noen ganger klarer vi å løse dem og andre ganger ikke. Vi ønsker å gjøre elevene bevisste på at de har viktige ferdigheter for å løse konflikter og peker på at det er de samme mekanismene som trapper opp en konflikt mellom to elever i klassen som mellom to grupper i et land. I tillegg introduserer vi nye verktøy for å løse konflikter og øver på disse. Vi tror at barn, uansett hvor de kommer fra, kan ha nytte av undervisning om konfliktløsning, og hvis vi klarer å lære barna noen teknikker, gir vi dem en følelse av at de selv kan bidra til å skape en mer fredelig verden, tror Rokseth.

Mads Nissens foto av en skolejente i Antioquia. (Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter)

Mads Nissens fotografi av en skolejente i Antioquia. (Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter)

-Hvor gammel tror dere hun er? Formidleren peker på et fotografi av en jente i skoleuniform. -Like gammel som oss, svarer jentene på gulvet. Jenta på bildet går langs en sti i fjellene i provinsen Antioquia. Kanskje kan hun ikke gå på skolen hver dag, tror barna. Kanskje er det for farlig.

Hope over Fear viser flere bilder av barn: En to-åring som ligger som sover i sengen sin inne i en FARC-leir og en liten jentegjeng i et slumområde i Buenaventura. Hva vil skje med disse barna hvis fredsprosessen ikke lykkes, spør formidleren. Igjen blir det stille på gulvet. Barna vet at svaret på dét spørsmålet ikke er oppløftende.

Publisert i: Uncategorized | Tagget:

Del dette innlegget