Vi maler Rådhusplassen rosa! - Nobel Peace Center - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Vi maler Rådhusplassen rosa!

23. juni 2017 Av: Ingvill Bryn Rambøl

Du har kanskje sett det? Fredsveggen utenfor Nobels Fredssenter er i ferd med å bli knall rosa. Et 60 meter langt popkunstverk skal få folk til å stoppe opp og tenke.

It’s shocking – but in a positive way!

You can’t miss it!

Turistene utenfor Nobels Fredssenter er nødt til å stoppe opp og se. Meter for meter blir det lange byggegjerdet dekket med dyp rosa farge. Den kommer til å sette sitt preg på Rådhusplassen hele sommeren.

-Helt fantastisk! Jeg kan jo kjenne at jeg blir mer energisk bare jeg nærmer meg veggen, sier Dagny Thurmann-Moe, aka Farge-Dagny. – Vi trenger mer farge i bymiljøet. Det gjør oss gladere, rett og slett. Og akkurat denne nyansen av rosa er både sterk og energisk. Den formidler styrke på en ikke-voldelig måte, forklarer hun.

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe foran Fredsveggen på Rådhusplassen. (Foto: Nobels Fredssenter)

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe foran Fredsveggen på Rådhusplassen. (Foto: Nobels Fredssenter)

Slik er fargevalget helt i tråd med budskapet. For om noen dager blir den rosa veggen til et popkunstverk som har fått navnet Our Tipping Point. Midt på den rosa flaten kommer det en tolv meter lang blyant, som peker i den ene retningen, og en like stor patron, som peker i den andre.

-Verket symboliserer et veiskille og et valg. Vi kan velge en humanitær vei, hvor dialog er løsningen, eller en totalitær vei, hvor konflikt er konsekvensen, forklarer Erik Kaspartu, som står bak Our Tipping Point.

Han maler selv, rett på det 60 meter lange byggegjerdet. Bak gjerdet vokser det nye Nasjonalmuseet frem, og da kjentes det riktig å bruke gjerdet som en kunstarena. To verk har vi hatt her siden våren 2015: først Mare Nostrum om flyktningekrisen i Middelhavet, så Unknown Numbers om ytringsfrihet. På en godværsdag går det 80.000 mennesker over plassen her, så kunstverket på Fredsveggen når ut til mange flere enn de som besøker museer og gallerier. Denne sommeren blir det nok mange som våkner litt ekstra når de passerer Fredssenteret.

-Det er umulig ikke å forholde seg til denne fargen, sier Kaspartu. -Ønsket er at folk skal ta stilling og tenke over hvilke valg de selv kan ta. Kanskje blir dette starten på en ny, rosa fredsbevegelse?

peaceispink

Publisert i: Uncategorized @nb | Tagget:

Del dette innlegget