Bøker som vekker hjernen - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Bøker som vekker hjernen

03. august 2016 Av: Ingvill Bryn Rambøl

Bokanmeldelse_650x420Sommeren er ikke over, og det er fortsatt tid til å sluke en bok eller to i hytteveggen eller på terrassen. Og kanskje er tiden inne for å finne frem lesestoff som kan inspirere deg og sette i gang hjernen før høsten setter inn? I bokhyllene i vår museumsbutikk finner du blant annet et godt utvalg av biografier om fredsprisvinnere. Mange av menneskene som har mottatt Nobels fredspris bærer på spennende og dramatiske historier. Her er både krig og kjærlighet, politisk og personlig drama. Nobels Fredssenters egne bokormer anbefaler spesielt disse tre biografiene:

Shrin Ebadi: Until We Are Free

«Fredsprisen til den iranske advokaten og menneskerettighetsaktivisten Shirin Ebadi er, etter min mening, en av de modigste og viktigste prisene de siste tiårene. Until We Are Free er Ebadis vitnesbyrd over et liv med gjentatt press og fornedring fra iranske myndigheter. I Iran arbeidet Ebadi spesielt for kvinner og barns rettigheter og som advokat representerte hun iranske regimekritikere. Det gikk ikke upåaktet hen hos myndighetene og både Ebadi og hennes familie har fått føle på ydmykelsen og sviket som tilslutt tvang henne i eksil. Dette er en engasjerende, frustrerende, inspirerende og viktig bok å lese». – Gjertrud, Museumsvert

The Mediator: A Biography of Martti Ahtisaari (K. Merikallio & T. Ruokanen)

«Martti Ahtisaari er en ekte superhelt. Den tidligere finske presidenten mottok Nobels fredspris i 2008 for sitt arbeid som fredsmekler. Han arbeid diskret og i kulissene for å legge til rette for Namibias uavhengighet og for fredsprosessene i Indonesia og Kosovo. Eller som Kofi Annan sier: «Martti Ahtisaari er den eneste personen jeg kjenner som har lykkes i å bygge fred på tre ulike kontinenter». – Adeline, Museumspedagog

Leymah Gbowee: Mighty be our Powers

«Borgerkrigen brøt ut i Liberia da Leymah Gbowee var 17. Hun ble sosialarbeider og jobbet blant annet med å rehabilitere barnesoldater. Etter mange år med krig og konflikt bragte hun kristne og muslimske kvinner sammen for å finne et alternativ til det pågående blodbadet. I løpet av få uker ble en håndfull besluttsomme kvinner til hundre- og tusenvis. Nettverket jobbet på tvers av religiøse og etniske grenser og avholdt daglige, ikke-voldelige demonstrasjoner i flere måneder. Tilslutt klarte de å presse de krigførende partene til å delta i fredsforhandlinger i nabolandet Ghana. Denne kvinnebevegelsen fikk slutt på 14 års borgerkrig i Liberia. Leymah Gbowee er et levende bevis på hvor viktig grasrotbevegelser er for å sikre varig fred. Hennes memoarer er absolutt inspirerende lesning!» – Adeline, Museumspedagog

Publisert i: Uncategorized | Tagget:

Del dette innlegget