Med byggegjerdet som lerret - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Med byggegjerdet som lerret

10. juni 2016 Av: Ingvill Bryn Rambøl

Folk som går over Rådhusplassen kan ikke unngå å legge merke til det nye veggmaleriet utenfor Nobels Fredssenter. Det er en 60 meter hyllest til ytringsfriheten.

Swan Dler Qaradaki og Johannes Høie foran portrettet av Tahir Elci, en kurdisk advokat som ble skutt og drept i Tyrkia ifjor. (Foto: Vibeke Christensen, Mesén)

Swan Dler Qaradaki og Johannes Høie foran portrettet av Tahir Elci, en kurdisk advokat som ble skutt og drept i Tyrkia ifjor. (Foto: Vibeke Christensen, Mesén)

Åtte gedigne portretter fyller veggen utenfor Nobels Fredssenter på Rådhusplassen. Her er Carl von Ossietzky, journalisten som ble fengslet av nazistene, og Adnan Hassanpour, den kurdiske journalisten som sitter fengslet i Iran. Her er også en ung, kvinnelig forfatter fra Bahrain og en meksikansk menneskerettighetsadvokat som ble skutt og drept på kontoret sitt.

Felles for alle som er avbildet, er at de har ofret mye i sin kamp for ytringsfriheten.

– De fleste lever i dag, og står midt i kampen. Noen av dem har dødd i kampen for retten til å ytre seg. Det viser brutaliteten i disse sakene, sier en av kunstnerne bak prosjektet, Shwan Dler Qaradaki. –Samtidig henspeiler tittelen Unknown Numbers på at det finnes uendelig mange flere som lider samme skjebne.

Qaradaki er selv kurder og flyktning fra Irak. Både han og familien hans har opplevd konsekvensene av mangel på ytringsfrihet og brudd på menneskerettighetene. Hans bror er også å finne blant portrettene på veggen. Han ble arrestert under en demonstrasjon i Irak på åttitallet og ble fengslet og torturert.

-Ytringsfrihet er et utrolig viktig tema som jeg er personlig engasjert i. Da jeg ble spurt om å være med på dette prosjektet, nølte jeg ikke med å si ja.

Den andre kunstneren i duoen, Johannes Høie, har jobbet sammen med Shwan Dler Qaradaki før. Under Høstutstillingen i fjor deltok de med detstore veggmaleriet AbsoluttVeto.

-Verket Unknown Numbers har blitt til i en dialog mellom oss to. Vi har brukt veggen som en stor skisseblokk, forteller Johannes Høie.

Han og Shwan Dler Qaradaki har malt hele verket rett på veggen. De startet arbeidet 5. mai og har brukt fire uker på jobben. Verket åpnet offisielt torsdag 9. juni.

Byggegjerdet, som skjuler tomta der det nye Nasjonalmuseet er i ferd med å bli reist, ble omgjort til en arena for samtidskunst i fjor, i et samarbeid mellom Nobels Fredssenter og Statsbygg, og med Kulturbyrået Mesén som kurator. På en godværsdag går 80.000 personer forbi her, noe som gjør Fredsveggen til en av Oslos største arenaer for samtidskunst. I fjor var det verket Mare Nostrum, med flyktningkrisen som tema, som prydet veggen. Det er nå tatt ned og satt på lager for å gjøre plass til årets verk.

Unknown Numbers har blitt et fantastisk kunstverk som er en viktig påminnelse om en av de mest aktuelle problemstillingene i vår tid, sier direktør Liv Tørres ved Nobels Fredssenter. – Ytringsfrihet er en av de viktigste menneskerettene og en rettighet folk har betalt og betaler en høy pris for hver eneste dag mange steder i verden.

Publisert i: Uncategorized | Tagget:

Del dette innlegget