Nobels Fredssenter

Uformell flyktningleir, Aten, 2017. (Foto: Benjamin Dalton / National Geographic)

What is Home?

03. mai 2018–31. aug 2018

En ny utstilling på Fredsveggen viser hva ungdom i Norge og Hellas forbinder med et hjem. What is Home? er laget av Nobels Fredssenter i samarbeid med National Geographic.  

Slik jeg ser det er ikke et hjem et sted. Det er en følelse. Følelsen av å være trygg. Følelsen av å være elsket. Det er der familien og vennene mine er. Det handler om å være lykkelig og vise hvem jeg er. -Masha Paunov, Oslo

Hva er et hjem?

Et hjem kan være et sted, men det kan også være en følelse.

Sammen med ungdom fra Norge og Hellas har unge flyktninger fotografert det de forbinder med et hjem. Ungdommene deltok på foto-camp i regi av National Geographic i Oslo, Bergen, Trondheim og Aten i 2017. Under veiledning fra National Geographics egne stjernefotografer utforsket de hverandres kulturer og betydningen av et hjem.

Uformell flyktningeleir, Athen, 2017. (Foto: © Elias Abood / National Geographic)

Uformell flyktningeleir, Athen, 2017. (Foto: © Elias Abood / National Geographic)

Jeg er fra Afghanistan. Hvilket som helst sted i verden hvor det føles godt å leve, er et sted du kan kalle et hjem. Det betyr ikke huset ditt. Det betyr faren og moren og broren din – sammen. Bare det å være sammen på et trygt sted betyr hjemme.
– Zabih Hassani, Trondheim

National Geographic Photo Camp er et program som lærer vanskeligstilt ungdom hvordan de kan bruke fotografi til å fortelle sin historie og utforske verden rundt seg. I Norge ble workshop’ene arrangert i samarbeid med Røde Kors Ungdom, og en av hensiktene var å koble ungdommene sammen og bruke fotografering som inkluderingstiltak.

Det er første gang Nobels Fredssenter samarbeider med den anerkjente fotoinstitusjonen National Geographic om en utstilling.

Ungdommenes bilder vises på Fredsveggen utenfor Nobels Fredssenter fra 3 mai 2018 sammen med bilder tatt av National Geographics egne fotografer Lynn Johnson, Andrea Bruce, Pete Muller og Marcus Bleasdale. Utstillingen blir vist til september 2018.

Fredsveggen er navnet på byggegjerdet som skjuler tomta der det nye Nasjonalmuseet er i ferd med å bli reist. På initiativ fra Nobels Fredssenter ble gjerdet omgjort til en arena for samtidskunst i 2015, i samarbeid med byggherren Statsbygg. Mange tusen mennesker passerer her hver dag.

What is Home? er den femte utstillingen som vises på Fredsveggen.