Take the ball - Hit the Goals - Nobel Peace Center - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Take the ball - Hit the Goals

19. juni 2018–29. aug 2018

Foto: Ihne Pedersen / Nobels Fredssenter

Foto: Ihne Pedersen / Nobels Fredssenter

 

Fra 19. juni til 28. august viser Nobels Fredssenter utstillingen Take the Ball – Hit the Goals. En utstilling om FNs bærekraftsmål. Sentralt i utstillingen er bærekraftsballen som er signert av statsminister Erna Solberg og FNs generalsekretær António Guterres.

Ballen som har vært med Solberg på statsbesøk, G20-møte og i FNs generalforsamling, brukes som et hjelpemiddel til å sette temaet om bærekraftsmålene på dagsorden. Når ballen blir tatt fram byr det seg en anledning både til å snakke om hvordan verden kan nå bærekraftsmålene og til å utfordre verdens ledere til å «ta ballen» og gjøre en innsats for å nå målene.

I 2015 ble alle FNs medlemsland enige om 17 nye bærekraftsmål for å utrydde fattigdom, kjempe mot ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Da målene var klare uttalte daværende generalsekretær Ban Ki Moon «it is an agenda for people, to end poverty in all its forms – an agenda for the planet, our common home.” 

Arbeidet for å nå bærekraftsmålene er tett vevd sammen med arbeidet for å skape en mer fredelig verden. Uten fred er det umulig å nå alle målene, og uten at vi når bærekraftsmålene kan vi ikke skape en fredelig verden. Gjennom historien og fram til i dag har mange fredsprisvinnere engasjert seg i arbeid som nå er gjort til en del av de nye, felles målene for en hel verden: Malala Yousafzai kjemper for jenters rett til utdanning. Al Gore jobber for å bekjempe klimaendringer og Mohammad Yunus ønsker å redusere ulikhet og fremme retten til anstendig arbeid.

Bærekraftsmålene angår oss alle.  For første gang har verden satt seg mål som handler om både miljø, økonomi og rettferdighet og som gjelder alle land. Norges statsminister Erna Solberg, som er en av to ledere for FNs pådrivergruppe for bærekraftsmålene, sier det slik: «Når det gjelder bærekraftsmålene er alle land i verden utviklingsland. Vi har alle en vei å gå for å nå målene».

Utstillingen er laget av Nobels Fredssenter i samarbeid med Utenriksdepartementet. Den vises i ankomsthallen, hvor det er gratis inngang.