Still on vacation - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Still on vacation

05. okt 2007–02. des 2007

De tre palestinske kunstnerne Emily Jacir, Khalil Rabah og Sharif Waked viste i denne utstillingen verk som omhandlet både identitet og nasjonsbygging.

Still on Vacation var et samarbeidsprosjekt mellom Nobels Fredssenter, Kulturell kompleksitet i det nye Norge (CULCOM) og Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO), og ble støttet av Utenriksdepartementet og Stiftelsen Fritt Ord.

I vår tid er politisk kunst en mangelvare. Det er viktig at kunsten tar stilling. Palestinske kunstnere arbeider under helt andre forhold enn sine norske kolleger. Deres tolkninger gir nye perspektiver til politiske konflikter. Vi er stolte av å kunne presentere palestinsk samtidskunst og bidra til at Midtøsten-tematikken fortsatt blir debattert.

 

– Bente Erichsen, direktør ved Nobels Fredssenter.

Kunstverkene var Where We Come From, 50 320 Names og Chic Point. Kuratorer for utstillingen var palestinske Samar Martha og Henrik Placht, KhiO. Emily Jacir (1970) fikk Gulløven for beste kunstner under 40 år ved Veneziabiennalen 2007.

Utstillingen var del av prosjektet Kosmokultur, som arrangerte konferansen Art Beyond Reason, ledet av Thomas Hylland Eriksen (CULCOM). Konferansen åpnet med et innledningsforedrag av den kenyanske forfatteren Ngugi wa Thiong’o, og fant sted mandag 29. oktober. Samme dag ble det også holdt Artist Talk med den palestinske kunstneren Khalil Rabah i samtale med Henrik Placht (KhiO).

Where We Come From (2001-2003)
Emily Jacir stilte andre palestinere fra hele verden følgende spørsmål: «Hvis jeg kunne gjøre noe for deg hvor som helst i Palestina, hva skulle det være?» Kunstneren brukte det amerikanske passet sitt og den bevegelsesfriheten det ga henne, i et forsøk på å oppfylle ønskene til mennesker som har begrenset eller ingen adgang til hjemlandet.

50,320 Names (2007)
50,320 Names er del av kunstnerens fiktive museum The Palestinian Museum of Natural History and Humankind. I denne utstillingen leste Rabah opp navnene på familiene som skal ha bodd i husene i RIWAQs (senter for bevaring av palestinsk arkitektur) register over verneverdige bygninger i Palestina. Rabahs uttrykksløse navneopprop ble formidlet i en tone som vanligvis reserveres de døde.

Chic Point: Mote for israelske grenseoverganger (2003)
Verket Chic Point var et moteshow side om side med en serie dokumentariske bilder fra grenseoverganger, sett fra soldatens ståsted. Sharif Waked sidestilte to motsetningsfulle verdener i en sterk fremstilling av estetikk, kropp, fornedrelse, overvåking og frihet.