Steder der vi bor - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Jonas Bendiksen / Magnum Photos
  2. Photo: Jonas Bendiksen / Magnum Photos
  3. Photo: Jonas Bendiksen / Magnum Photos
  4. Photo: Jonas Bendiksen / Magnum Photos

Steder der vi bor

06. juni 2008–01. feb 2009

Magnum-fotografen Jonas Bendiksen viser 20 hjem i fire slumområder.

I 2008 bor flere mennesker i byer enn i landbruksområder. Over en milliard mennesker bor i slum. Utstillingen utfordrer publikum på hva vil det si å leve i en by i det 21. århundre, og presenterer dette i en unik multimediainstallasjon.

Bendiksen har besøkt fire slumområder valgt ut fra geografisk spredning og variasjon av slumformer. Han skildrer forskjellige aspekter ved slumtilværelsen, fra samfunnets dårligst stilte til slummens ”stormenn”.

Se bildene i 3D på nettstedet http://theplaceswelive.com

Jonas Bendiksen er den første norske og nordiske fotografen som har blitt medlem i det prestisjetunge fotobyrået MAGNUM, som i Norge er representert ved All Over Press. Han har fått arbeidene sine publisert i internasjonale magasiner som National Geographic, GEO, Newsweek, Vanity Fair, The Independent on Sunday Review, The Sunday Times Magazine, Mother Jones og Le Monde II.

Utstillingen «Steder der vi bor» er en vandreutstilling. Teknisk partner er Canon.

De fire slumområdene i utstillingen er:

KIBERA, Nairobi, Kenya
Kibera har omtrent 1 million innbyggere og regnes som verdens største og tettest befolkede slum, med svært få fellestjenester.

DHARAVI, Mumbai, India
Dette er Asias største slum, rett ved siden av Mumbais finansdistrikt. Innbyggerne er økonomiske flyktninger og uavhengige arbeidere av alle slag.

BARRIOS, Caracas, Venezuela
Caracas er et kommersielt senter i en dal, med såkalte barrios, slummer, på åsene omkring. Barrio-bosetningene er mer utviklet enn de andre slumområdene i utstillingen, men kriminaliteten er mye høyere her.

KAMPONGS, Jakarta, Indonesia
Jakarta har 1,5 millioner slumbeboere i hundrevis av småsamfunn spredt over hele byen. Disse ligger ofte nær elver, søppelfyllinger eller under broer. Øst-Asia har de raskest voksende slumområdene i verden.