Our Tipping Point - Popkunstverk - Nobel Peace Center - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Photo: Nobel Peace Center

Our Tipping Point

30. juni 2017–06. okt 2017

Det 60 meter lange byggegjerdet utenfor Nobels Fredssenter har blitt til et knall rosa popkunstverk.

-Den rosa veggen skriker etter oppmerksomhet. Vi håper at fargen skal gjøre at folk stopper opp og tenke over hva de ser, sier utstillingssjef Liv Astrid Sverdrup.

It’s shocking – but in a positive way!

You can’t miss it!

Turistene utenfor Nobels Fredssenter kan ikke unngå å legge merke til det nye kunstverket. 60 meter sjokkrosa gjerde lyser opp på Rådhusplassen. Midt på veggen peker en 12 meter lang blyant i den ene retningen og en like stor patron i den andre. Verket har fått navnet Our Tipping Point.

-Verket symboliserer et veiskille og et valg. Vi kan velge en humanitær vei, hvor dialog er løsningen, eller en totalitær vei, hvor konflikt er konsekvensen, forklarer Erik Kaspartu, som står bak Our Tipping Point.

Kunst til folket

Han har malt rett på byggegjerdet, som skjuler tomta der det nye Nasjonalmuseet er i ferd med å bli reist. På initiativ fra Nobels Fredssenter ble gjerdet omgjort til en arena for samtidskunst i 2015, i samarbeid med byggherren Statsbygg. På en godværsdag går 80.000 mennesker over Rådhusplassen.

-Da vi valgte å bruke denne veggen som en arena for samtidskunst, var det fordi vi ønsket å gjøre det mulig for mange flere å oppleve kunst uten å gå inn i et museum eller et galleri. Med denne plasseringen har det også vært viktig for oss å velge temaer som er aktuelle og relevante i byrommet, sier Sverdrup.

Tredje verk på veggen

Det første kunstverket på veggen handlet om flyktningkrisen i Middelhavet. Det het Mare Nostrum (lenke) og var malt av kunstnerne Torunn Skjelland og Vigdis Fjellheim. Siden juni 2016 har verket Unknown Numbers (lenke) signert kunstnerne Shwan Dler Qaradaki og Johannes Høie og med åtte store portretter av forkjempere for ytringsfrihet, prydet veggen. Dette verket ble altså malt over med knall rosa maling i midten av juni.

-Det er umulig ikke å forholde seg til denne fargen, sier Kaspartu. -Ønsket er at folk skal forstå at de selv kan velge retning. Kanskje blir dette starten på en ny, rosa fredsbevegelse?

Les hva Farge-Dagny sier om den rosa veggen i denne bloggposten.