Omveier - Nobel Peace Center - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: © Omar Imam
  2. Photo: Poul Buchard / Louisiana
  3. Photo: Zakira / UNICEF Lebanon

Omveier

15. mar 2017–03. sept 2017

Omveier er en utstilling om mennesker på flukt. Her kan du le og gråte, føle flyktningenes savn og desperasjon på kroppen, og oppleve at ruiner etter krigens bomber ved første øyekast også kan være vakre.

Omveier består av flere mindre utstillinger og installasjoner som skildrer livet på flukt på svært forskjellige måter. Gjennom fotografi og samtidskunst og med flyktningenes egne bilder og historier, kommer publikum tettere på menneskene som har måttet flykte fra Syria. Vi møter unge kvinner som forlot Syria for å studere før krigen brøt ut og som ikke kan vende hjem igjen. Vi møter syriske menn som har kommet seg over grensen til Libanon og som sender desperate meldinger hjem til familiene sine. Og vi møter syriske barn som forsøker å holde motet oppe mens livet deres er satt på vent i en flyktningeleir langt hjemmefra.

Felles for dem alle er at de har sluppet unna bombene. De er i trygghet, men føler seg likevel fanget. De har mistet hjemlandet og fremtidsdrømmene sine. Livet har tatt en omvei.

Vårt ønske er at Omveier skal gi folk et bedre innblikk i hva det vi kaller flyktningkrisen egentlig handler om. Flyktningenes situasjon beskrives ofte med empati og sorg, eller med direkte avvisning. Denne utstillingen viser at flyktninger er helt vanlige mennesker – forskjellen er bare at de er på flukt.

-Direktør Liv Tørres.

Omveier består av fem ulike fotoserier og ett samtidskunstverk, satt sammen til en helhetlig utstilling. I tillegg har utstillingen en egen bar. Fordomsbaren er formet som en vanlig bar, og på samme måte som de fleste barer skal dette være en møteplass for å diskutere og dele tanker. Men det man får servert her er fordommer, sine egne eller andres, knyttet til flyktninger og integrering. Les mer om Fordomsbaren her.

EXILE

En fotoserie skapt i samarbeid med fotobyrået Magnum Photos. Den viser en strøm av flyktninger som strekker seg helt tilbake til 1940-tallet, fortalt med bilder tatt av legendariske fotografer som Robert Capa, Stuart Franklin og Paolo Pellegrin.

OUR LIMBO

En dagbok-inspirert fremstilling av livet til fem unge, syriske kvinner som dro til Libanon for å studere før krigen brøt ut. Krigen har gjort det umulig for dem å reise tilbake, og nå er de bosatt i ulike land rundt i verden. De har mistet hjemlandet og fremtidsdrømmene sine. Den libanesisk-britiske dokumentarfotografen Natalie Naccache står bak prosjektet og utstillingen består av både hennes bilder og av kvinnenes egne.

ourlimbo

Foto: Natalie Naccache

LIVE, LOVE, REFUGEE

Bildene og tekstene i denne fotoserien er surrealistiske og humoristiske, men bak hvert bilde skjuler det seg en smertefull historie. Den syriske fotografen Omar Imam har arrangert situasjonene i en flyktningleir i Libanon. Han sier han ønsker å utfordre publikum ved å forstyrre deres forventninger til bilder av flyktninger.

bilde-omar-til-webside

Foto:Omar Imam

FINDING ONE’S SHADOW IN THE RUINS AND RUBBLE

En kunstinstallasjon bestående av  31 små lyskasser som viser bilder av sønderbombede bygninger i den syriske byen Homs. På avstand ser det vakkert ut. På nært hold ser man krigens grusomme ødeleggelser og selve årsaken til at mange syrere har vært nødt til å flykte. Verket er laget av den vietnamesisk-amerikanske kunstneren Tiffany Chung og tilhører Louisiana Museum of Modern Art i Danmark.

TEXTING SYRIA

En serie portretter viser syriske flyktninger i Libanon som holder kontakt med familien hjemme via tekstmeldinger. På sin egen mobiltelefon får publikum opp de meldingene som ble sendt idet bildet ble tatt. Slik kommer publikum tettere på flyktningene, deres frykt og bekymringer. Fotografen Liam Maloney ble nylig nominert til Tim Hetherington Visionary Award for 2016.

texting
Foto: Liam Maloney

SYRIA ER MITT ENESTE HJEM

Barn fra Syria forteller om livet i skyggen av krigen. I korte videodokumentarer snakker de om i livet i flyktningleiren i Libanon, om savnet av hjemlandet og drømmen om en gang å komme tilbake. Bildene i utstillingen er tatt med engangskamera av barna selv. Utstillingen er laget i samarbeid med organisasjonen Zakira og Unicef og har tidligere vært vist i annen etasje på Nobels Fredssenter.

Hør kunstnerne Natalie Naccache, Omar Imam and Liam Maloney i samtale med utstillingssjef Liv Astrid Sverdrup.