Mot og motstand - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  2. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  3. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  4. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  5. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  6. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  7. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  8. Photo: Krister Sørbø / Nobels Fredssenter
  9. Photo: Krister Sørbø / Nobels Fredssenter

Mot og motstand

08. mai 2010–17. nov 2010

I Nobels Fredssenters utstilling Mot og motstand fikk publikum oppleve Sør-Afrikas dramatiske kamp for demokrati. Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpnet utstillingen med Dronning Sonja til stede.

Historien om Nelson Mandela, FW de Klerk, Desmond Tutu og Albert Luthuli ble fortalt gjennom foto, film og kunst som aldri tidligere var vist i Norge. Mot og motstand gjenspeilte både fredsprisvinnernes og kunstnernes kamp for menneskerettigheter og et fredelig samfunn.

Apartheidregimet, motstandskamp og veien mot regnbuenasjonen ble skildret gjennom en rekke kunstverk, unike fotografier fra politiske og private sammenhenger, sju korte dokumentarfilmer, Zapiros treffende karikaturtegninger og politisk kampanjemateriale.

Mot og motstand viste tidsånden både under og etter apartheidregimet og ga et innblikk i hvordan kunstnere fortsetter å engasjere seg i utviklingen av Sør-Afrika. En tidslinje i utstillingen tok de besøkende fra begynnelsen av 1900-tallet frem til i dag.

Blant de sørafrikanske kunstverkene publikum fikk oppleve var African Guernica av Dumeli Feni, Song of the Pick av Gerard Sekoto og The Next Generation av Marlene Dumas.