Menneskerettigheter i fotoform - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Artikkel 1: Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter.

    Photo: © James Nachtwey / VII
  2. Artikkel 9: Ingen må utsettes for vilkårlig arrest, fengsling eller landsforvisning.

    Photo: © Eric Bouvet / VII Network
  3. Artikkel 25: Enhver har rett til en levestandard som er tilstrekkelig for hans og hans families helse og velvære.

    Photo: © John Stanmeyer/VII

Menneskerettigheter i fotoform

02. des 2008–10. des 2008

Menneskerettighetserklæringen var 60 år i 2008. Hver enkelt av erklæringens 30 artikler ble illustrert med et bilde tatt av verdenskjente fotografer som James Nachtwey, Eric Bouvet og John Stanmeyer fra fotobyrået VII Photo Agency. Fotoserien ble vist på storskjerm i Nobels Fredssenters ankomsthall.

– Nobels Fredssenter satser på dokumentarfotografiet som uttrykksform, og det er flott å kunne bruke fotografiet for å markere Menneskerettserklæringens 60-årsjubileum. Fotografiene, som er tatt av verdens fremste fotografer, fremhever innholdet i hver enkelt artikkel. Vi håper at bildene inspirerer publikum til å reflektere over hvor nødvendige og viktige menneskerettighetene fortsatt er for mennesker verden over, sa Bente Erichsen, direktør for Nobels Fredssenter.

Fotoprosjektet A l’épreuve du monde ble produsert og vist i samarbeid med Det franske kultursenteret i Oslo. De mottok støtte fra Gaz de France Norge.

– Menneskerettighetserklæringen ble vedtatt i Paris 10. desember 1948, og kunngjør hele menneskehetens verdighet. Bak alle edle ord ligger en hard virkelighet, og vi mener det er viktig å vise fram denne banebrytende teksten så alle kan ta den inn over seg. Fotografiene som illustrerer erklæringen er sterke vitnesbyrd om verdens problemer med å tilpasse seg en tekst skapt på et historisk øyeblikk med forente diplomatiske idealer. Vi håper alle som leser disse ordene vil forsvare erklæringen, sa den franske utenriksministeren Bernard Kouchner da prosjektet ble lansert.

Kouchner besøkte også utstillingen da den ble vist på Nobels Fredssenter.