Megleren - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Megleren

12. des 2008–01. nov 2009

Gjennom tre tiår har den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari hatt en helt sentral rolle i freds- og forsoningsarbeidet i Namibia, Kosovo, Irak, Nord-Irland og Aceh-provinsen i Indonesia. I 2008 ble han tildelt Nobels fredspris.

I Fredsprisvinnerutstillingen 2008 – Megleren, ga Magnum-fotograf Jonas Bendiksen og BBC-journalist Lyse Doucet et unikt innblikk i arbeidet til fredsprisvinneren for 2008, Martti Ahtisaari.

Alle konflikter kan løses
– Martti Ahtisaari

I 2000 grunnla han Crisis Management Initiative (CMI), som arbeider med internasjonal konfliktforebygging, konfliktløsning, krisehåndtering og bærekraftig sikkerhet.

– Ahtisaari er en fascinerende figur. I motsetning til de mange ‘kjendisene’ i internasjonalt arbeid, sørger han for å være usynlig, å jobbe fra kulissene. Hans merkevare er diskresjon. Samtidig arbeider han på absolutt høyeste nivå. Dette var et spennende oppdrag å få, for det finnes faktisk utrolig få bilder av ham, sa fotograf Jonas Bendiksen.

I tillegg til fotografier, tekst og lydfiler fikk publikum møte Martti Ahtisaari-skulpturen flere steder i utstillingen. Dukken er utformet av modellmaker Pernille Trøbråten i samarbeid med scenograf Christine Lohre.

Ahtisaari mottok en av dukkene i gave på utstillingsåpningen, og sa at han ville ha den hjemme, slik at hans kone Eeva kunne se hvem hun er gift med når han selv er ute på reise, som han er over 160 dager i året.

Fotografier: Jonas Bendiksen
Tekster: Lyse Doucet
Utstillingsdesign: Christine Lohre
Skulpturer: Pernille Trøbråten

Oversikt over våre tidligere fredsprisvinnerutstillinger:

2007 Al Gore og FNs klimaprogram – Feber
Fredsprisvinnerutstillingen 2007 hadde tittelen FEBER. Utstillingen var som fredsprisen delt i to. Den verdenskjente fotografen Anton Corbijns seks portretter av fredsprisvinner Al Gore fikk fram sider av Gore som verden sjelden ser: Leken og løssluppen, og omgitt av den naturen han arbeider for å bevare. Bilder og tekst fra reportasjeserien ‘Klode i krise’ av Dagens Næringslivs reportasjeteam fotograf Ørjan F. Ellingvåg og journalist Frode Frøyland dekket arbeidet til fredsprisvinneren FNs klimapanel, IPCC.

2006 Muhammad Yunus and Grameen Bank – For en neve dollar
Fredsprisvinnerutstillingen 2006, om Mohammad Yunus og Grameen Bank. Fotografen Linda Næsfeldts gripende bilder lar publikum møte en mann og en institusjon som gir fattige håp og mulighet til å skape seg et verdig liv.

2005  – Make Power, Not War
Mohamed ElBaradei anser at atomtrusselen er større i dag enn noen gang før. IAEA kontrollerer over 900 atomanlegg I 71 land for å forhindre spredning av atomvåpen. Samtidig fremmer IAEA sivil bruk av atomenergi. Utstillingen tok for seg denne dobbeltrollen.