Mare Nostrum – Vårt hav - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Photo: Illustrasjon: Skjelland & Fjellheim

Mare Nostrum – Vårt hav

10. juni 2015–10. apr 2016

Byggegjerdet utenfor Nobels Fredssenter er omdannet til et 60 meter langt kunstverk. Temaet for verket er flyktningkatastrofen i Middelhavet. 

Nobels Fredssenter er for tiden omgitt av et 60 meter langt byggegjerde på grunn av byggingen av nytt Nasjonalmuseum. I samarbeid med Statsbygg har Nobels Fredssenter valgt å gjøre gjerdet om til en arena for samtidskunst og gitt det navnet Fredsveggen.

Kulturbyrået Mesén har vært rådgiver og kurator for prosjektet og kunstnerne Torunn Skjelland og Vigdis Fjellheim står for ide og utførelse. Verket deres heter Mare Nostrum, og er oppkalt etter den italienske aksjonen som ble iverksatt i 2013 for å redde båtflyktninger på vei over Middelhavet til Europa.

– Det at utstillingsarenaen er plassert rett ved havna i Oslo inspirerte oss sterkt til å ta fatt i denne tematikken. Katastrofen skjer nå, i det samme havet, og det er viktig å stadig minne om at det er vårt felles moralske ansvar å bry oss og å hjelpe. Vi ønsker å bidra til at det som skjer i Middelhavet ikke glemmes, selv om media har rettet søkelyset andre steder, sier de.

Hele kunstverket er malt direkte på veggen av de to kunstnerne, og de brukte under fire uker på arbeidet. Prosessen startet natt til 14. mai 2015. Da ble bildene projisert på veggen, slik at motivene kunne skisses opp. I all slags vær har de to stått ute på Rådhusplassen med penslene sine, ofte med nysgjerrige tilskuere omkring. 9. juni var verket ferdig – akkurat i tide til Nobels Fredssenters tiårsmarkering. Det blir stående til juni 2016. Da slipper nye kunstnere til på Fredsveggen utenfor muséet i den gamle Vestbanebygningen.

– På en godværsdag går 80.000 mennesker over plassen her. Ved å ta byggegjerdet i bruk som utstillingsarena når vi ut til et langt større publikum enn dem som besøker oss inne på muséet, sier utstillingssjef Liv Astrid Sverdrup.