Livredd og livsfarlig - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Håkon Mosvold Larsen / Nobels Fredssenter
  2. Photo: "My Soldier Husband" Acen Paska.
  3. Photo: "Your Gun: Always With You" Ocen Charles.
  4. Photo: Håkon Mosvold Larsen / Nobels Fredssenter
  5. Photo: Håkon Mosvold Larsen / Nobels Fredssenter
  6. Photo: Håkon Mosvold Larsen / Nobels Fredssenter
  7. Photo: Håkon Mosvold Larsen / Nobels Fredssenter

Livredd og livsfarlig

08. sept 2006–03. des 2006

Utstillingen fortalte historiene om verdens lengste gisseldrama – bruken av barn som soldater.

Publikum fikk se både fotografier av og film om barnesoldater, samt tegninger og malerier laget av barn som selv har vært soldater. Fotograf Marcus Bleasdales sterke bilder og barnas egne kunstverk var hardtslående symboler på traumene barnesoldatene bærer med seg.

Utstillingen inneholdt fortellinger om barnesoldater fra Afghanistan, Burma, Colombia, Kambodsja, DR Congo, Nepal, Nikaragua, Palestina, Sri Lanka, Sudan, Uganda og Zambia.

This is the picture of the man who was my husband.
It is the face of death.
My Soldier Husband. Acen Paska.

Unicef anslår at omkring 300.000 barnesoldater brukes hensynsløst i væpnede konflikter for å utkjempe de voksnes kriger. Blant dem som settes inn i voldelige kamper finner vi barn helt ned i åtteårsalderen. Unge jenter bortføres og må gi seksuelle ytelser til eldre soldater, og flere tvinges til å ta livet av egne familiemedlemmer som en prøvelse på deres lojalitet til hæren.

På Nobels Fredssenter opplever vi daglig barns sterke vilje til fred. Samtidig ser vi at denne gruppen utnyttes i kriger over store deler av verden. Med utstillingen Livredd og livsfarlig ønsket vi å bringe barnesoldatenes historie frem i dagen og rette søkelys mot det som også kalles verdens lengste gisseldrama. Ved hjelp av Redd Barnas og Flyktninghjelpens responsstasjoner mot slutten av utstillingen fikk publikum tips om hvordan deres engasjement kan brukes til å gjøre en innsats mot bruken av barnesoldater.

I utstillingsperioden ble den sterke dokumentarfilmen Invisible Children vist, i samarbeid med Film fra Sør. Den handler om et møte mellom amerikanske ungdommer og tidligere barnesoldater i Uganda. Dette møtet og filmen resulterte i en oppvåkning og massebevegelse som fortsatt sprer seg og øker i intensitet verden over.

Fotografier av Marcus Bleasdale; fotografer fra MAGNUM Photos: Abbas, Bruno Barbey, Peter Marlow, Steve McCurry, Larry Towell; og fra Scanpix: Luis Acosta, Abed Omar Qusini, Steve Sanford.

Utstillingen ble laget i samarbeid med Children/Youth as Peacebuilders, PRIO, Redd Barna og Flyktninghjelpen. Utstillingen var støttet av Canadas ambassade og Utenriksdepartementet.