Ladislav Bielik - August 1968: Bratislava - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: (c) Ladislav Bielik
  2. Photo: (c) Ladislav Bielik
  3. Photo: (c) Ladislav Bielik
  4. Photo: Pavel Melus
  5. Photo: Stian Lysberg Solum / Nobels Fredssenter
  6. Photo: Stian Lysberg Solum / Nobels Fredssenter
  7. Photo: Stian Lysberg Solum / Nobels Fredssenter

Ladislav Bielik - August 1968: Bratislava

17. nov 2008–30. nov 2008

21. august 1968 stod Emil Gallo foran kanonmunningen på en sovjetisk stridsvogn. Øyeblikket ble fanget av fotograf Ladislav Bielik (1939–1984). Bildet er blitt kåret til ett av de hundre viktigste bildene i det 20. århundre og var del av fotoutstillingen Ladislav Bielik – August 1969: Bratislava på Nobels Fredssenter.

I 2008 var det 40 år siden den sovjetiske invasjonen i Tsjekkoslovakia i 1968. Fra januar til august 1968 gjennomgikk Tsjekkoslovakia store sosiale omveltninger og en omfattende økonomiske krise. En politisk liberaliseringsprosess under ledelse av kommunistpartiets førstesekretær Alexander Dubcek inkluderte forsøk på markedssosialisme, og førte til at Sovjetunionen invaderte landet 21. august.

Ladislav Bieliks bilder ble raskt sentral dokumentasjon av de sovjetledede styrkenes invasjon i Tsjekkoslovakia og det dramaet som utspilte seg i gatene i Bratislava høsten 1968. Bildet «The Bare-chested Man in Front of the Occupier’s Tank”» ble trykket en rekke ganger uten at Bielik ble kreditert, men i de senere år har familien gjenvunnet opphavsrettighetene.

Fotoutstillingen avsluttet sin internasjonale turné på Nobels Fredssenter i Oslo. Utstillingen er tidligere vist i Bratislava, Aten, Berlin, Bern, Brussel, Helsingfors, København, Kiev, Levice, München, Moskva, Paris, St. Petersburg, Praha, Roma, Stockholm, Wien og Warsawa.

Utstillingen ble åpnet av stortingspresident Thorbjørn Jagland. Ladislav Bieliks sønn og Emil Gallos datter var begge til stede under ustillingsåpningen.

Utstillingen var et samarbeid mellom Den slovakiske ambassaden i Norge og Nobels Fredssenter, og var støttet av Fritt Ord.