Kids With Cameras - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Film fra Sør

Kids With Cameras

05. okt 2005–05. nov 2005

I samarbeid med Film fra Sør ble fotoustillingen Kids With Cameras vist i Ankomsthallen på Nobels Fredssenter. Bildene var tatt av barn i Calcuttas Red light district. De ble utstyrt med kamera og oppfordret til å dokumentere sine liv og omgivelser.

Fotoprosjektet ble også dokumentert i filmen Born into Brothels som ble vist under Film fra Sør-festivalen. Den skildrer den amerikanske fotografen Zana Briskis møte med en gruppe barn av prostituerte i bordellgatene i Calcutta, India. Zana opparbeider et sterkt bånd til barna, og utstyrer ungene med hvert sitt kamera. Dette åpner en ny verden for dem, de avbilder sin egen realitet og øyner med det håp om en bedre framtid.

– Når mamma skal jobbe drar vi for forhenget til soverommet, så går vi barna på taket og leker, sier ett av barna i filmen.

Zana Briski reiste til Calcutta i 1998. Målet var å fotografere de prostituerte og la dem fortelle sin historie. For å opparbeide et tillitsforhold, bestemte hun seg for å bosette seg sammen med en gruppe kvinner. Avgjørelsen førte til at de stolte på henne, og så smått begynte hun å undervise kvinnene i å fotografere. Snart innså hun at det var barna som var mest fascinert av arbeidet hennes. At det var de som ønsket å lære.

I Calcuttas bordellgater jobber mer enn 7000 prostituerte. Kvinnene blir tvunget inn i sexarbeid i ung alder, og selv om de kommer fra forskjellige sosiale lag blir de alle utsatt for undertrykkelse og stemplet som utskudd. Disse kvinnene er nederst på rangstigen, uten rett til statlig beskyttelse. De eneste som er lavere enn kvinnene selv, er barna deres.

Scenograf: Marte Moen Danielsen

Se den Oscarbelønte dokumentarfilmen Born Into Brothels her: