I have no enemies - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  2. Photo: Nobels Fredssenter
  3. Photo: Nobels Fredssenter
  4. Photo: Tore Meek / Nobels Fredssenter
  5. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  6. Photo: Tore Meek / Nobels Fredssenter
  7. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter

I have no enemies

12. des 2010–25. apr 2011

I fredsprisvinner Liu Xiaobos siste forsvarstale fra 23. desember 2009, før han ble dømt til elleve års fengsel, sa han: «I have no enemies». Inspirert av hans ord skapte Nobels Fredssenter et portrett av den fengslede fredsforkjemperen.

Fredsprisvinnerutstillingen 2010 fortalte historien om Liu Xiaobos modige og langvarige kamp for at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde i Kina: fra deltakelsen i protestene på Den himmelske freds plass i 1989 og frem til Charter 08.

Utstillingen ga også et innblikk i dagens Kina gjennom en stor fotoreportasje laget for Nobels Fredssenter i Kina. Her ble det fortalt historier om økte forventninger, rettsikkerhet og fremtidsutsikter for folket og republikken.

I 2009 ble Liu Xiaobo dømt til elleve års fengsel og to års tap av politiske rettigheter for «oppfordring til undergraving av statens makt.» Gjennom den strenge straffen han har fått, er han blitt det fremste symbolet på kampen for menneskerettigheter i Kina.

Også tidligere har Nobels fredspris gått til dissidenter og menneskerettighetsforkjempere som Carl von Ossietzky, Martin Luther King jr., Andrej Sakharov, Amnesty International, Aung San Suu Kyi og Nelson Mandela. Liu Xiaobo går nå inn i denne rekken av sterke menneskerettighetsforkjempere.

Fredsprisvinnerutstillingen 2010 bestod av fotografier, filmer og tekster, og hadde en rekke bidragsytere i og utenfor Kina.

Interaktivt innhold og maskinvare ble levert av Telenor-konsernet.

Se internettversjonen av Fredsprisvinnerutstillingen 2010 her:

Oversikt over våre tidligere fredsprisvinnerutstillinger:

 
2009 Barack H. Obama – A Call to Action
Barack H. Obama omtalte fredsprisen som ”a call to action”. Dette ble også tittelen på fredsprisvinnerutstillingen på Nobels Fredssenter. Fredsprisvinnerutstillingen 2009 var inspirert av forbindelsene mellom Alfreds Nobels testamente og Obamas visjoner og innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, og en verden uten atomvåpen. Utstillingen var todelt: en unik fotoportrettserie av president Barack H. Obama i storformat. Fotografiene var tatt av fotografene Callie Shell og Pete Souza som har fulgt Obama tett i flere år. Andre del, om Nobels testamente og Barack H. Obamas arbeid for forbrødring mellom folk, ble fortalt gjennom bøker, bilder, fotografier, filmer og interaktive spill. Utstillingen gjenga også reaksjoner fra hele verden på tildeling av fredsprisen til Obama.

2008 Martti Ahtisaari – The Broker
Gjennom tre tiår har den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari hatt en helt sentral rolle i freds- og forsoningsarbeidet i Namibia, Kosovo, Irak, Nord-Irland og Aceh-provinsen i Indonesia. I 2008 ble han tildelt Nobels fredspris. I Fredsprisvinnerutstillingen 2008 – Megleren, ga Magnum-fotograf Jonas Bendiksen og BBC-journalist Lyse Doucet et unikt innblikk i arbeidet til fredsprisvinneren for 2008, Martti Ahtisaari.

2007 Al Gore og FNs klimaprogram – Feber
Fredsprisvinnerutstillingen 2007 hadde tittelen FEBER. Utstillingen var som fredsprisen delt i to. Den verdenskjente fotografen Anton Corbijns seks portretter av fredsprisvinner Al Gore fikk fram sider av Gore som verden sjelden ser: Leken og løssluppen, og omgitt av den naturen han arbeider for å bevare. Bilder og tekst fra reportasjeserien ‘Klode i krise’ av Dagens Næringslivs reportasjeteam fotograf Ørjan F. Ellingvåg og journalist Frode Frøyland dekket arbeidet til fredsprisvinneren FNs klimapanel, IPCC.

2006 Muhammad Yunus and Grameen Bank – For en neve dollar
Fredsprisvinnerutstillingen 2006, om Mohammad Yunus og Grameen Bank. Fotografen Linda Næsfeldts gripende bilder lar publikum møte en mann og en institusjon som gir fattige håp og mulighet til å skape seg et verdig liv.

2005  – Make Power, Not War
Mohamed ElBaradei anser at atomtrusselen er større i dag enn noen gang før. IAEA kontrollerer over 900 atomanlegg I 71 land for å forhindre spredning av atomvåpen. Samtidig fremmer IAEA sivil bruk av atomenergi. Utstillingen tok for seg denne dobbeltrollen.