I Afghanistan - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

 1. Photo: Lynsey Addario / VII
 2. Photo: Tim Hetherington / Panos Pictures
 3. Photo: Anders Sømme Hammer
 4. Photo: Tim Hetherington / Panos Pictures
 5. Photo: Lynsey Addario / VII
 6. Photo: Tim Hetherington / Panos Pictures
 7. Photo: Lynsey Addario / VII
 8. Photo: Afghan children
 9. Photo: Anders Sømme Hammer
 10. Photo: Lynsey Addario / VII
 11. Photo: Anders Sømme Hammer
 12. Photo: Afghanske barn

I Afghanistan

10. feb 2012–02. sept 2012

I AFGHANISTAN tar oss med til en militær utpost med amerikanske soldater, til afghanske kvinners krevende hverdag og til tre modige jenter fra Kabul som ønsker å endre samfunnet de lever i. 

De prisbelønte fotografene Tim Hetherington og Lynsey Addario stiller for første gang ut sammen.

Den britiske krigsfotografen Tim Hetheringtons fotoserie Infidel gir et sjeldent portrett av maskuliniteten, samholdet og sårbarheten blant amerikanske infanterisoldater. I ni måneder i 2007 bodde Hetherington sammen med soldatene på en utpost i den avsidesliggende Korengaldalen. Tim Hetherington ble drept i et granatangrep i Libya i april 2011.

Den amerikanske fotografen Lynsey Addarios fotoserie Veiled Rebellion er et nært og personlig møte med kvinneskjebner i et mannsdominert samfunn. Addario har fotografert kvinner i Afghanistan i 11 år og Veiled Rebellion er ikke tidligere vist i en utstilling.

Anders Sømme Hammer og Christoffer Næss samarbeider med tre jenter i Kabul som ønsker å endre samfunnet de lever i. Med håndholdte kameraer dokumenterer de hverdagen sin i videodokumentarene Kabulkortene. De seks episodene som vises er produsert spesielt til utstillingen. Sømme Hammer fikk Fritt Ord-prisen 2011 for sin uavhengige og kritiske dekning av Afghanistankrigen.

I AFGHANISTAN viser forskjellige sider av et land vi har hørt mye om, men som de fleste av oss kjenner lite til, og avsluttes med mini-utstillingen Håp i Fredssenterets undervisningsrom, der afghanske barn har tatt bilder av det de forbinder med ordet «håp».

Utstillingen åpnet med det store gratisarrangementet 24 timer i Afghanistan fredag 10. februar kl 18.00 til lørdag 11. februar kl 18.00.

Filmer fra utstillingsåpningen «24-timer i Afghanistan» kan du finne på vår YouTube-kanal.

Utstillingen er laget i samarbeid med fotobyråene Panos Pictures og VII Photo Agency. Infidel stilles ut med tillatelse fra Foto8 Gallery London og boet etter Tim Hetherington.

Tim Hetheringtons kortfilm Sleeping Soldiers (2009) vises i utstillingen. Du kan også se den her:

Se to smakebiter av Kabulkortene laget av Anders Sømme Hammer og Christoffer Næss i filmene nedenfor:

Harry Hardie fra Panos Pictures har vært fotokurator for Hetheringtons og Addarios bildeserier i Nobels Fredssenters utstilling. Hør ham snakke om bildene i denne videoen: