Hva spiser verden? - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

 1. Familien Qureshi fra Lørenskog, Norge. Pritpal (49), Nasrullah (51) og Nabeela (23). Sønnen Shan bor og studerer i Trondheim. Foto: © Peter Menzel / www.menzelphoto.com

 2. Familien Ottersland Dahl, Gjettum, Bærum – 2 211,97 kr. per uke Gunhild (45), Tor Erik (39), Olav (6), Håkon (3) og Sverre (1 ½) – en ukes mat i mai.

  Photo: Peter Menzel / www.menzelphoto.com
 3. Familien Glad Østensen, Gjerdrum – 4 248,39 kr. per uke Anne (45) Anders (48), Magnus (15), Mille (12) og Amund (8) – en ukes mat i juni.

  Photo: Peter Menzel / www.menzelphoto.com
 4. Familien Cui fra Weitawu-landsbyen i Beijing-provinsen i Kina.

  Photo: © Peter Menzel / www.menzelphoto.com
 5. Familien Ayme fra landsbyen Tingo i Ekvador.

  Photo: © Peter Menzel / www.menzelphoto.com
 6. Photo: Illustrasjon: Melkeveien

Hva spiser verden?

27. sept 2013–23. feb 2014

I fotoutstillingen Hva spiser verden? inviteres vi inn på kjøkkenet til familier fra hele verden, inkludert Norge, og vi ser hvordan maten vi spiser virker inn på vårt felles miljø og klima. Bak utstillingen står fotograf Peter Menzel og skribent Faith D’Aluisio fra USA. 

Når tenkte du på mat sist? Sannsynligvis for ikke så lenge siden. Om vi mennesker er aldri så ulike, så har vi én ting felles: Vi må ha mat for å overleve. Samtidig er mat mye mer enn drivstoff for kroppen. Mat er identitet, kultur og samvær med andre.

Ukesmenyer gjennom 13 år
I denne utstillingen kan du se hva familier over hele verden spiser i løpet av én uke. Mye er likt, og mye er veldig forskjellig. Kan du finne familien som bruker 175 teposer i løpet av en uke? Hvor bor familien som spiser moskusokse og hvalross til middag? Finner du mange grønnsaker du aldri har sett før? Hvem bruker syv kroner i uka på mat, og hvem betaler mer enn 4000? Hvorfor tror du folk spiser som de gjør?

Familien Çelik i Tyrkia fikk besøk av fotograf Peter Menzel og journalist Faith D’Aluisio i januar 2000. Siden den gang har familier fra hele verden blitt fotografert og intervjuet av de to. Siste familie var Sturm-familien i Tyskland som ble fotografert i juni 2013. For utstillingen på Nobels Fredssenter har de portrettert tre norske familier.

Fred, mat og miljø
Mange av verdens utfordringer handler om tilgangen på mat. Noen har altfor mye. Andre altfor lite. I vår andreetasje får du vite mer om fredsprisvinnere som har arbeidet med å hjelpe folk som sliter med å skaffe seg nok og riktig mat, sånn som Røde Kors, Fridtjof Nansen, Norman Borlaug og Mor Teresa. Vil du prøve fredsprisvinnernes egne favorittretter? Ta med deg oppskrifter på Barack Obamas chiligryte eller Desmond Tutus kyllingmiddag og server hjemme.

Familieguide
Ved hjelp av en familieguide kan små og store sammen utforske utstillingen. Et løypekart med varierte oppgaver engasjerer hele familien. Finn for eksempel ut hvor mange bananer familien Ayme fra Ecuador spiser, lukt på spennende krydder, let etter løken, eller ta med tips og oppskrifter hjem. Familieguiden får dere sammen med adgangsbilletten.

Peter Menzel er en amerikansk fotojournalist som har arbeidet med miljø og vitenskap siden 1970-tallet. Bildene hans har vært vist i blant annet Time, New York Times Magazine, National Geographic, og han har utgitt en rekke bøker sammen med sin partner Faith D’Aluisio som er journalist og tidligere tv-produsent.

Utstillingen vises for første gang i Norge og er produsert av Nobels Fredssenter i samarbeid med Peter Menzel og Faith D’Aluisio. Den er basert på utstillingen Hungry Planet – Mellem køkken og klode av Miljøpunkt Indre By-Christianshavn under ledelse av Ph.D. Jens Hvass.

Se utstillingsåpningen 27. september 2013 her:

Events