Grip freden - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  2. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  3. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  4. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter

Grip freden

20. apr 2006–03. jan 2006

Nobels Fredssenter og Meschac Gaba presenterte installasjonen Grip freden (Glue Me Peace). Installasjonen var en hyllest til Nobels fredspris og menneskers vilje til fred.

Tittelen kom fra det franske uttrykket ”Colle moi la paix” som tilsvarer det norske ”la meg være i fred” eller ”hold fred”. Uttrykket brukes ofte med en noe aggressiv eller fortvilet undertone, men vi kan også velge å tolke ordene ”Grip freden” som en oppfordring om å ta vare på freden.

I Grip freden møtte publikum fredsprisvinnerne og deres budskap om fred gjennom mer enn hundre år. Publikum kunne sitte ned på myke puter foran syv flatskjermer og en jukeboks og både lytte til eller se legender som Dalai Lama, Martin Luther King jr., Nelson Mandela og Mor Theresa, eller en mer kontroversiell vinner som Henry Kissinger. Slik ble vi invitert til å følge de ulike fredprisutdelingene opp igjennom historien. Publikum kunne selv velge blant sine favoritter.

En viktig del av installasjonen var at publikum selv bidro til at installasjonen videreutvikles. Kunstneren oppfordret de besøkende til å bidra med sine tanker om fred, og disse ble projisert i Galleriet. Til gjengjeld mottok publikum en gave fra Meschac Gaba. Denne byttehandelen forble ikke bare en interaksjon mellom kunstner og publikum, men bidro også til at kunsten stadig vokste som en følge av de besøkendes engasjement for fred.

Flagg var et gjennomgangstema i mange av Gabas arbeider. Flagg symboliserte feiringen av fredsprisvinnerne, men representerte også det fremste symbolet på nasjoners suverenitet. Og nettopp kampen for nasjoners overlevelse har vært kilde til mange konflikter. På plakaten som var kunstnerens gave til publikum viste han alle fredsprisvinnernes nasjonalitet ved hjelp av flagg. Flaggmønsteret viste at noen nasjoner, de fleste vestlige, er overrepresentert i fredsprisens historie.

Om kunstneren:

Meschac Gaba er født i 1961 i Benin i Vest-Afrika, men reiste til Nederland i 1997 for å studere ved Rijksakademie. Gaba bor i Rotterdam, og har utmerket seg internasjonalt med sine arbeider. Installasjonen Glue Me Peace er tidligere vist på prestisjetunge TATE Modern i London i 2005. Gaba er kanskje aller mest kjent for sitt verk Museum of Contemporary African Art der han viste flere installasjoner med utgangspunkt i tematikk rundt Nord-Sør og kulturell identitet. Deler av dette prosjektet ble stilt ut under Dokumenta XI i Kassel og under Venezia-biennalen i 2003. I tillegg har Gaba hatt separatutstillinger ved flere internasjonale museer, blant andre Centre Pompidou i Paris.

Utstillingen ble presentert i samarbeid med Tate Modern, London med støtte fra Mondriaan Foundation, Amsterdam.