Blikk på Gandhi - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

 1. Photo: Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos
 2. Photo: Margaret Bourke-White / Time Life Pictures / Getty Images / GandhiServe
 3. Photo: James Otis / Gandhi Serve
 4. Photo: N. R. Pathak / Vithalbhai Jhaveri / GandhiServe
 5. Photo: Illustrasjon: Gallerija 12
 6. Photo: Illustrasjon: Gallerija 12
 7. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
 8. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
 9. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
 10. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
 11. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter

Blikk på Gandhi

21. sept 2012–17. feb 2013

Mahatma Gandhi er verdens mest kjente fredssymbol. Hans ikkevoldsfilosofi har inspirert mange. Likevel fikk han aldri Nobels fredspris.

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
Mahatma Gandhi

Utstillingen forteller historien om Gandhi og hvorfor han ikke fikk fredsprisen. Gandhi ble nominert mange ganger, og kanskje ville han ha mottatt prisen i 1948 om han ikke hadde blitt drept. For første gang vises nominasjonene av Gandhi fra Nobelkomiteens arkiv i en utstilling.

En spesialprodusert film kalt «Gandhi – The missing laureate» vises i utstillingen. Forteller er Sir Ben Kingsley, som spilte Gandhi i filmen ved samme navn. Regissør er Faye Gilbert fra Blakeway production.

Den legendariske dokumentarfotografen Henri Cartier-Bresson var en av de siste som møtte Gandhi i live. Det ble et helt spesielt møte. Cartier-Bresson snakket med Gandhi bare en time før han ble skutt og drept, 30. januar 1948, og hans bilder er de siste som ble tatt av Gandhi.

Da nyheten om Gandhis død ble kjent, fortsatte Cartier-Bresson å fotografere, og bildene hans av et sørgende India, og statsminister Nehru som erklærer Gandhis død, gikk verden over. Cartier-Bressons billedserie I India er en poetisk og dramatisk fotodokumentar om Gandhis siste timer, og om landet og folket han ble landsfader for.

Photography is at one and the same time the recognition of a fact in a fraction of a second and the rigorous arrangement of the forms visually perceived which give the fact expression and significance.
Henri Cartier-Bresson

Fortsatt er Gandhi et forbilde for mange. Bli med å gå i en fredsmarsj inspirert av Gandhis saltmarsj, sitt på Gandhis strand og se hans magiske skrivemaskin. Opplev Gandhi fra A til Å, og la deg inspirere av «den store lille mannen».

Blikk på Gandhi er initiert og produsert av Nobels Fredssenter i samarbeid med Magnum Photos, Henri Cartier-Bressons stiftelse og Cristina Carrillo de Albornoz Fisac.

Hva gjør deg lykkelig? Tag Instagram-bildet ditt med #Gandhiness så blir det vist i utstillingen. Vil du vite mer, les mer om kampanjen her.

Se programmet for utstillingsåpningen som fant sted fredag 21. september og  lørdag 22. september.

Foto: Vithalbhai Jhaveri / GandhiServe

Foto: Vithalbhai Jhaveri / GandhiServe

Dette bildet av Gandhi og sønnen Devadas er tatt på Juhu Beach i Bombay, India i 1944. I utstillingen har vi filmet Juhu-stranden slik den er i dag, så du kan sitte og nyte den samme utsikten som Gandhi satte sånn pris på.

Installasjonen fra Juhu-stranden er laget i tett samarbeid med vår hovedsponsor Telenor Group, Uninor.

I denne filmen kan du se Magnum Photos utstillingssjef Andrea Holzherr snakke om Henri Cartier-Bressons møte med Gandhi og hva som kjennetegner Cartier-Bressons fotografier:

Bli bedre kjent med Henri Cartier-Bresson i dette klippet fra en dokumentar laget i 2001:

Medkurator Cristina Carrillo de Albornoz Fisac forteller i denne filmen om den delen av Blikk på Gandhi som er kalt Gandhis ABC, og snakker om noen av historiene som publikum kan lære mer om i utstillingen:

Gandhi har inspirert mange verden over, og en av hans største tilhengere var fredsprisvinner Martin Luther King jr. I det lille intervjuet nedenfor snakker King om hvordan han ble kjent med Gandhis ikkevoldsfilosofi:

Se filmen Gandhi – Den tapte vinner:

Back, teknisk leverandør til utstillingen, har laget denne filmen: