Combating Chemical Weapons - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Inspektører fra OPCW demonstrerer bruken av beskyttelsesdrakter ved en lagringsplass for kjemiske våpen i Libya.

    Photo: Paolo Pellegrin / Magnum Photos for Nobels Fredssenter
  2. Photo: Guus Schonewille / Epa / Scanpix

Combating Chemical Weapons

12. des 2013–05. des 2014

Fredsprisutstillingen 2013: Combating Chemical Weapons

I den niende Fredsprisutstillingen i rekken, får publikum for første gang oppleve hvordan inspektørene i OPCW overvåker, finner og ødelegger kjemiske våpen. Årets fotograf er den verdenskjente Paolo Pellegrin fra fotobyrået Magnum Photos.

Paolo Pellegrin har fulgt våpeninspektørene tett i ukene etter at det ble kjent at det var Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) som ble tildelt Nobels fredspris for 2013. Sammen med den amerikanske krigskorrespondenten og forfatteren Scott Andersons korte tekster gir Pellegrins grafiske og sterke svart-hvite bilder et sjeldent innblikk i våpeninspektørenes hverdag.

– Paolo Pellegrin har fått en unik tilgang til å dokumentere OPCWs farefylte arbeid, og en fotograf av hans kaliber gir årets fredsprisutstilling en enorm styrke, sier Bente Erichsen, direktør på Nobels Fredssenter. –Pellegrins bilder lar publikum komme tett på noen av verdens ukjente helter, og vi gleder oss stort til å åpne dørene i desember.

Bildene i Fredsprisvinnerutstillingen 2013: Combating Chemical Weapons er tatt i Libya, Nederland, Belgia og Serbia, og følger OPCWs arbeid med å fjerne kjemiske våpen fra i dag og fra første verdenskrig.

Svært få har tidligere fått innblikk i våpeninspektørenes hverdag. I utstillingen kan de besøkende se og kjenne det farefylte arbeidet på kroppen.

Nobels Fredssenter lager hvert år den offisielle Fredsprisutstillingen, med en produksjonstid på bare åtte uker fra annonsering i oktober til Nobeldagene i desember. Representanter fra OPCW åpnet selv Combating Chemical Weapons 11. desember.

Feiringen av årets fredsprisvinner fortsetter med gratis adgang 12.-30. desember. Utstillingsperioden er fra 12. desember 2013 til 25. november 2014.

Utstillingen er støttet av Det Norske Myntverket.

Se vår digitale versjon av utstillingen: 

Hør fotograf Paolo Pellegrin og sribent Scott Anderson snakke om utstillingen og om OPCW:

Les Nobelkomiteens annonseringstekst her.

Tidligere år er utstillingen blitt vist i de ulike fredsprisvinnernes hovedkvarter: For eksempel ble utstillingen om EU vist i Europaparlamentets besøkssenter i Brussel, utstillingen om IAEA og Mohamad El Baradei ble vist i Wien, Østerrike og utstillingen om Muhammad Yunus og Grameen Bank ble vist i Dakha, Bangladesh.

Følg vår utstillingsblogg om hvordan Fredsprisvinnerutstillingen 2013 ble til.

Vil du vite mer om fredsprisen for 2013? Se Thorbjørn Jaglands foredrag om OPCW som han holdt på Nobels Fredssenter lørdag 12. oktober her:

 

OVERSIKT OVER VÅRE TIDLIGERE FREDSPRISVINNERUTSTILLINGER:

2012 EU – Europa fra krig til fred
For første gang i Europas historie lever generasjoner av europeere uten frykt for krig i eget land. Fredsprisvinnerutstillingen 2012 tok den besøkende fra historiens Europa, der konflikter mellom statene ble løst på blodige slagmarker, til dagens Europa, der konfliktene løses ved forhandlinger i møterom. Den viste hvordan EU på mange forskjellige måter har bidratt og fortsatt bidrar til å fremme og sikre fred, demokrati, rettsstat og menneskerettigheter.

2011 SHEROES
Utstillingen portretterer de tre modige heltinnene og fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee fra Liberia og Tawakkol Karman fra Jemen. Den norske fotografen Espen Rasmussen fulgte de tre fredsprisvinnerne i noen hektiske novemberdager før de kom til Oslo for å motta fredsprisen i desember.

2010 Liu Xiaobo – I have No Enemies
I  fredsprisvinner Liu Xiaobos siste forsvarstale fra 23. desember 2009, før han ble dømt til elleve års fengsel, sa han: «I have no enemies». Inspirert av hans ord skapte Nobels Fredssenter et portrett av den fengslede fredsforkjemperen. Fredsprisvinnerutstillingen 2010 fortalte historien om Liu Xiaobos modige og langvarige kamp for at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde i Kina: fra deltakelsen i protestene på Den himmelske freds plass i 1989 og frem til Charter 08.

2009 Barack H. Obama – A Call to Action
Barack H. Obama omtalte fredsprisen som ”a call to action”. Dette ble også tittelen på fredsprisvinnerutstillingen på Nobels Fredssenter. Fredsprisvinnerutstillingen 2009 var inspirert av forbindelsene mellom Alfreds Nobels testamente og Obamas visjoner og innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, og en verden uten atomvåpen. Utstillingen var todelt: en unik fotoportrettserie av president Barack H. Obama i storformat. Fotografiene var tatt av fotografene Callie Shell og Pete Souza som har fulgt Obama tett i flere år. Andre del, om Nobels testamente og Barack H. Obamas arbeid for forbrødring mellom folk, ble fortalt gjennom bøker, bilder, fotografier, filmer og interaktive spill. Utstillingen gjenga også reaksjoner fra hele verden på tildeling av fredsprisen til Obama.

2008 Martti Ahtisaari –  Megleren
Gjennom tre tiår har den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari hatt en helt sentral rolle i freds- og forsoningsarbeidet i Namibia, Kosovo, Irak, Nord-Irland og Aceh-provinsen i Indonesia. I 2008 ble han tildelt Nobels fredspris. I Fredsprisvinnerutstillingen 2008 – Megleren, ga Magnum-fotograf Jonas Bendiksen og BBC-journalist Lyse Doucet et unikt innblikk i arbeidet til fredsprisvinneren for 2008, Martti Ahtisaari.

2007 Al Gore og FNs klimaprogram – Feber
Utstillingen var som fredsprisen delt i to. Den verdenskjente fotografen Anton Corbijns seks portretter av fredsprisvinner Al Gore fikk fram sider av Gore som verden sjelden ser: Leken og løssluppen, og omgitt av den naturen han arbeider for å bevare. Bilder og tekst fra reportasjeserien ‘Klode i krise’ av Dagens Næringslivs reportasjeteam fotograf Ørjan F. Ellingvåg og journalist Frode Frøyland dekket arbeidet til fredsprisvinneren FNs klimapanel, IPCC.

2006 For en neve dollar
Fredsprisvinnerutstillingen 2006, om Mohammad Yunus og Grameen Bank. Fotografen Linda Næsfeldts gripende bilder lar publikum møte en mann og en institusjon som gir fattige håp og mulighet til å skape seg et verdig liv.

2005 Make Power, Not War
Mohamed ElBaradei anser at atomtrusselen er større i dag enn noen gang før. IAEA kontrollerer over 900 atomanlegg I 71 land for å forhindre spredning av atomvåpen. Samtidig fremmer IAEA sivil bruk av atomenergi. Utstillingen tok for seg denne dobbeltrollen.