Fra King til Obama - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: (c) Nobels Fredssenter
  2. Photo: Eli Reed / Magnum Photos
  3. Photo: Linn Cahtrin Olsen / Nobels Fredssenter
  4. Photo: Linn Cahtrin Olsen / Nobels Fredssenter
  5. Photo: Linn Cahtrin Olsen / Nobels Fredssenter
  6. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  7. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  8. Photo: Linn Cahtrin Olsen / Nobels Fredssenter
  9. Photo: Kirsti Svenning / Nobels Fredssenter
  10. Photo: Terje Bendiksby / Nobels Fredssenter

Fra King til Obama

25. sept 2009–11. apr 2010

Utstillingen Fra King til Obama hadde fredsprisvinneren Martin Luther King jr. som midtpunkt. Publikum fikk oppleve stemningen fra en tid som forandret Amerika og dannet grunnlaget for at Barack Obama kunne bli valgt som USAs president.

Historiske fotografier, taler, musikk og filmer presenterte Martin Luther King jr. og borgerettskampen på 1950- og 60-tallet. Publikum kunne ta med en bit av utstillingen hjem, ved å laste ned musikk og taler på mobilen.

– Det er mange åpenbare fellestrekk mellom King og Obama, både i deres verdier, retorikk og gjennomslagkraft. Det har vært inspirerende og interessant å skape en aktuell utstilling basert på sentrale historiske hendelser, sa direktør ved Nobels Fredssenter, Bente Erichsen.

I 1964 mottok King Nobels fredspris. Han var da 35 år gammel, og til da den yngste som noen gang hadde mottatt fredsprisen. Borgerrettsbevegelsens slagord ”Du skal ikke gjengjelde vold med vold” sto sentralt i begrunnelsen fra Den norske Nobelkomité.

Martin Luther King jr. og borgerrettighetsbevegelsen banet veien for Barack Obamas historiske valgseier som den første ikke-hvite president i USA.

Utstillingen var støttet av Telenor Group og Institusjonen Fritt Ord og ble produsert av Nobels Fredssenter i samarbeid med Magnum Photos.

Tekster: Ole O. Moen, professor i amerikansk historie
Musikkutvalg: Audun Molde, musikkviter
Utstillingsdesign: Morten Haneseth / Livets små gleder