For en neve dollar - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Linda Næsfeldt
  2. Photo: Linda Næsfeldt
  3. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  4. Photo: Sara Johannessen / Nobels Fredssenter
  5. Photo: Ken Opprann / Det Norske Nobelinstitutt

For en neve dollar

12. des 2006–21. nov 2007

Fredsprisvinnerutstillingen 2006 fikk tittelen For en neve dollar og omhandlet arbeidet til Muhammad Yunus og Grameen Bank. Fotografen Linda Næsfeldts gripende bilder lot publikum møte en mann og en institusjon som gir fattige håp og mulighet til å skape seg et verdig liv.

Muhammad Yunus hadde en enkel idé: gi folk små lån og økonomisk rådgivning slik at de kan hjelpe seg selv ut av fattigdommen. I 1976 begynte han med å låne ut sine egne penger. Etter hvert ble ordningen utvidet til prøveprosjekt, og i 1983 grunnla han Grameen Bank.

Banken har bevist at det går an å drive en bank for fattige med gode resultater. Siden starten har de lånt ut nesten 6 milliarder dollar (nesten 40 milliarder kroner) og til manges overraskelse ligger tilbakebetalingsraten på nesten 99 prosent. Yunus sier til magasinet Fortune” We have no guarantee, no references, no legal instrument, and still it works.”

Den betjener i dag i overkant av fem millioner låntakere, hvorav hele 96 prosent er kvinner. Yunus legger stor vekt på å låne ut penger til kvinner. Ifølge ham er lån til kvinner ofte til større nytte for hele familier enn lån til menn.

Banken er kjent for å være oppfinnsomme og drive pionervirksomhet. De utvikler stadig tilbudet sitt i takt med nye utfordringer. De har utvidet tilbudet til de fattige fra de opprinnelige små lånene (mikrokreditt) til spareordninger, transaksjoner, pensjoner og forsikringer (mikrofinans).

Yunus’ idé har spredt seg, og deles i dag av organisasjoner og banker i mange land. Over hele verden har mennesker klart å bygge opp sine egne bedrifter og arbeidsplasser takket være små lån.

Utstillingen ble åpnet av Muhammad Yunus i forbindelse med Nobelfestlighetene i desember 2006.

Oversikt over våre tidligere fredsprisvinnerutstillinger:

2005  – Make Power, Not War
Mohamed ElBaradei anser at atomtrusselen er større i dag enn noen gang før. IAEA kontrollerer over 900 atomanlegg I 71 land for å forhindre spredning av atomvåpen. Samtidig fremmer IAEA sivil bruk av atomenergi. Utstillingen tok for seg denne dobbeltrollen.