Feber - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Photo: Terje Bendiksby / Nobel Peace Center
  2. Photo: Terje Bendiksby / Nobels Fredssenter
  3. Photo: Heiko Junge / Nobels Fredssenter
  4. Photo: Ørjan Ellingsvåg / Dagens Næringsliv
  5. Photo: Ørjan Ellingsvåg / Dagens Næringsliv

Feber

12. des 2007–09. nov 2008

Fredsprisvinnerutstillingen 2007 hadde tittelen FEBER. Den omhandlet arbeidet til fredsprisvinnerne Al Gore og FNs klimapanel.

Utstillingen var som fredsprisen delt i to deler. Den verdenskjente fotografen Anton Corbijns seks portretter av fredsprisvinner Al Gore fikk fram sider av Gore som verden sjelden ser: Leken og løssluppen, og omgitt av den naturen han arbeider for å bevare.

Utstillingen bestod også av bilder og tekst fra reportasjeserien ‘Klode i krise’ som Dagens Næringslivs reportasjeteam fotograf Ørjan F. Ellingvåg og journalist Frode Frøyland laget. Denne delen dekket arbeidet til fredsprisvinneren, FNs klimapanel, IPCC.

– Anton Corbijn er en av verdens beste portrettfotografer, sier direktør Bente Erichsen. – Han skaper bilder som er originale og uformelle, som er fascinerende i komposisjon og bruk av kontraster – og som viser helt nye sider av de personene han tar bilde av.

Det er nå over 30 år siden Anton Corbijn oppdaget fotografiet gjennom sin kjærlighet til musikk. Corbijn er født i 1955 i Strijen i Nederland, og brukte farens kamera til å fotografere en utendørskonsert i 1972. Scenefotografering utviklet seg snart til portrettfotografering.

Han har bodd i London siden 1979, og er i dag anerkjent som en av de mest innflytelsesrike fotografene i musikkens verden. Corbijn er selvlært, og har endret innfallsvinkel til fotografiet flere ganger gjennom årene, men har holdt seg relativt nært sine første motiver – artister generelt og musikere spesielt.

Oversikt over våre tidligere fredsprisvinnerutstillinger:

2006 Muhammad Yunus and Grameen Bank – For en neve dollar
Fredsprisvinnerutstillingen 2006, om Mohammad Yunus og Grameen Bank. Fotografen Linda Næsfeldts gripende bilder lar publikum møte en mann og en institusjon som gir fattige håp og mulighet til å skape seg et verdig liv.

2005  – Make Power, Not War
Mohamed ElBaradei anser at atomtrusselen er større i dag enn noen gang før. IAEA kontrollerer over 900 atomanlegg I 71 land for å forhindre spredning av atomvåpen. Samtidig fremmer IAEA sivil bruk av atomenergi. Utstillingen tok for seg denne dobbeltrollen.